CU wil bij tweeverdieners alleen WAO voor kostwinner
In tweeverdienershuishoudens moet slechts de kostwinner volledige WAO-rechten krijgen. Wanneer de partner slechts voor 50 procent van een voltijdbaan een WAO-uitkering kan krijgen, levert dat het Rijk een forse besparing op, zo heeft het Centraal Plan Bureau voor de ChristenUnie berekent.
Van Dijke maakte dat vrijdag bekend in de marge van een bijeenkomst op het partijbureau van de ChristenUnie over de aanpak van het WAO-probleem. Volgens Van Dijke heeft de maatregel blijkens de CPB-berekeningen veel meer effect dan de ChristenUnie had durven hopen. Hoeveel het precies gaat schelen, wil Van Dijke niet zeggen. Het CPB rekent momenteel alle verkiezingsprogramma’s door en heeft de uitkomsten daarvan nog niet bekendgemaakt. Wel heeft Van Dijke vanuit het Planbureau te horen gekregen dat de maatregel die de ChristenUnie voorstaat erg goed zou uitpakken.
„Kennelijk hebben we de goede analyse gemaakt”, aldus Van Dijke. De ChristenUnie gaat ervan uit dat veel partners te maken krijgen met stress wanneer zij het opvoeden van kinderen combineren met een dubbele betaalde baan. ChristenUnie-lijsttrekker Veling had het gisteren over het „tirannieke tweeverdienersmodel”, dat volgens hem de WAO veel instroom oplevert.
De ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer stelde eerder al het probleem van de hypotheek(ziekte) aan de orde. Van Dijke schat in dat een groot aantal tophypotheken gefinancierd wordt met WAO-geld. Daarbij wordt arbeidsongeschiktheid geveinsd om de tophypotheek te kunnen blijven betalen, ook als een van de tweeverdieners minder gaat werken. Partners die beiden volledig willen werken, kunnen volgens Van Dijke nog altijd kiezen voor een aanvullende particuliere verzekering.
ChristenUnie-lijsttrekker Veling toonde zich niet erg onder de indruk van de cijfers die het CPB deze week presenteerde over het voorstel van de Sociaal-Economische Raad met betrekking tot de WAO. Volgens hem wordt „dubieus” veel gezag toegekend aan de berekeningen van het CPB, dat wel goed kan rekenen, maar effecten van gedragsveranderingen als gevolg van beleid nauwelijks kan verdisconteren.
Dezelfde kritiek uitte voorzitter Donner van de commissie die in opdracht van het kabinet het WAO-probleem onderzocht. Als hoofdspreker bij de ChristenUnie zei hij „niet zo opgewonden” te zijn over alle commotie. „Dat een nieuw stelsel meer gaat kosten is zeker. Dat het minder kost niet. Dat kun je niet meeberekenen in een model”, zo zei hij relativerend.
Voorzitter Westert van vakvereniging GMV brak bij de ChristenUnie een lans voor invoering van een zogenaamd cappuccino-model. Daarbij biedt de overheid arbeidsongeschikten een basisverzekering aan die ze met eigen particuliere arrangementen kunnen aanvullen. Volgens Westert worden uitkeringstrekkers daardoor gestimuleerd zelf verantwoordelijkheid te nemen. Westert meent dat CDA-leider Balkenende veel goeds te zeggen heeft over die eigen verantwoordelijkheid. Volgens hem zou de ChristenUnie wat dat betreft wat vaker naar het CDA „mogen knipogen.”