Waterzuivering controleert extra op melklozingen
Het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden in Dordrecht gaat extra controleren op lozingen van melk in het riool en sloten. De ’melkvervuiling’ leidt ertoe dat het afvalwater onvoldoende wordt gezuiverd.
Dat boeren ’honderden liters melk’, die te veel zijn geproduceerd, dumpen in sloten en riolen noemt het zuiversschap een „zorgwekkende situatie”. De bacteriën, die normaal gesproken het afvalwater schoonmaken, kunnen hun werk hierdoor niet meer goed doen. Het met melk vervuilde water komt na de zuiveringsinstallatie dan opnieuw in de sloten terecht.
Melkveehouders mogen op grond van Europese regels per jaar een bepaalde hoeveelheid melk produceren. Over alles wat zij meer melken, moeten zij een boete betalen, de zogenaamde superheffing. De teller van de jaarlijkse hoeveelheid melk wordt 1 april op nul gezet. In de periode daarvoor kampen boeren nog wel eens met ’overschotten’. Een melkveehouder in Friesland besloot de extra melk gratis weg te geven, terwijl andere boeren het illegaal proberen te verhandelen of het simpelweg lozen in een sloot.
Volgens een woordvoerder van het Productschap Zuivel gaat het om ’incidenten’. Cijfers over de extra hoeveelheid melk van afgelopen quotumjaar zijn er nog niet maar volgens het schap zijn er geen tekenen dat dat dit jaar meer zou zijn dan andere jaren. Vorig jaar bleek dat de Nederlandse melkveehouders steeds preciezer melken. Toen werd in totaal maar 0,16 procent (17.500 miljoen kilo) meer melk geproduceerd dan volgens het quotum is toegestaan.