Britse prinsessen hebben niets te kiezen
Prins William en zijn jongere broer Harry zijn ongetwijfeld de bekendste kleinkinderen van de Britse koningin Elizabeth. Hun neven en nichten komen minder vaak in het nieuws, maar hebben elk zo hun eigen turbulente leven. De prinsessen Beatrice en Eugenie, bijvoorbeeld.
Het deed eerder deze maand nogal wat stof opwaaien in Engeland: na een lange periode is prinses Beatrice weer vrijgezel. De oudste dochter van prins Andrew –de tweede zoon van koningin Elizabeth en prins Philip– en zijn voormalige echtgenote Sarah Ferguson had maar liefst tien jaar een relatie met Dave Clark. De 32-jarige Clark werkt in New York als directielid van het Amerikaanse taxibedrijf Uber.
Het nieuws kwam een paar dagen voor de 28e verjaardag van Beatrice naar buiten. Voor de kleindochter van koningin Elizabeth is het de zoveelste verandering die een wissel trekt op haar prinsessenbestaan. Begin deze maand werd bekend dat ze stopt met haar baan bij de New Yorkse firma Sandbridge Capital om voor zichzelf te beginnen. De prinses gaat met een aantal anderen een adviesbureau opzetten binnen Sandbridge Capital, een bedrijf dat investeert in gezondheid en lifestyle.
Zorgeloos
Prinses Beatrice bezet sinds de geboorte van prinses Charlotte, de dochter van neef William, de zevende plaats in de lijn van troonopvolging. Haar twee jaar jongere zusje Eugenie is nummer acht.
De prinsessen van York hebben een status die menigeen idealiseert. Een koningin als grootmoeder, de langstregerende monarch van Europa nog wel, dat klinkt aanlokkelijk. Alsof je bedje is gespreid en je leven goudomrand. Daarnaast fladderen de prinsessen ogenschijnlijk zorgeloos door het jetsetleven. Genoeg reden voor Britse leeftijdsgenoten om het prinsessenleven van de zussen te benijden.
Onzin, oordelen royaltywatchers. Protocol en etiquette – dat is waar het om draait in het Britse koningshuis. Traditie en decorum spelen al sinds jaar en dag een verstikkende rol en op het uiten van emoties rust een zwaar taboe. Oftewel, zo concluderen ze, het leven aan het Britse hof kenmerkt zich door geheimen, intriges, conflicten en schone schijn.
Opgejaagd
Zo begerenswaardig is de positie van Britse prinses dus niet. Waar Beatrice en Eugenie zich ook ophouden, vrijwel overal liggen paparazzi op de loer. Britse tabloids meten elke prinsesselijke blunder uit en scoren bij een groot deel van de Britse bevolking met knallende koppen en ordinaire artikelen.
Beatrice en Eugenie hebben niets te kiezen. Als ze dat wel hadden, zag hun leven er ongetwijfeld anders uit.
Beatrice wond er vijf jaar geleden in een interview met de Daily Mail al geen doekjes om. Ze nam haar jongere zusje in bescherming. „Eugenie voelt zich opgejaagd door de aandacht van het publiek en de media”, onthulde ze. „Als het kon, zou ze kiezen voor een leven op de achtergrond.” Volgens Beatrice zou Eugenie haar dure vakanties en 24 uurspolitiebewaking willen opgeven in ruil voor privacy.
„We zijn geboren in dit leventje”, reflecteerde de oudste dochter van prins Andrew. „Ik denk dat als we een andere achtergrond zouden hebben gehad, we absoluut zouden kiezen voor een leven zonder fotografen en camera’s. We begrijpen dat het gaat zoals het gaat, maar het is behoorlijk moeilijk. De belangstelling is soms te intens en daarnaast worden er vervelende dingen over ons gezegd en krijgen we verwijten.”
Of die verwijten een kern van waarheid bevatten, laat Beatrice in het midden. Een deel van de Britse burgers bekritseert de kleindochters van hun vorstin bijvoorbeeld vanwege hun voorliefde voor feesten en buitenlandse reizen. Naar verluidt zouden de uitstapjes de schatkist zo’n 500.000 pond per jaar kosten vanwege de beveiliging van de prinsessen.
Jurk en laarzen
Over de beveiliging van de Engelse prinsessen wordt uiteraard geen volledige openheid gegeven. Des te opmerkelijker is het interview dat prinses Eugenie twee weken geleden gaf aan het Britse magazine Harper’s Bazaar. In het septembernummer van het tijdschrift geeft de kleindochter van koningin Elizabeth een inkijkje in haar leven.
En juist dat is volgens veiligheidsexperts een grote fout. „Als kleindochter van de koningin is ze een doelwit voor terroristen”, aldus kolonel Richard Kemp, voormalig hoofd van de Britse internationale terrorismebestrijding, tegen dagblad The Daily Mirror. „Als die haar willen kidnappen, is dit precies de informatie die ze nodig hebben omdat ze al haar locaties met de exacte tijden doorgeeft. Ze moet haar routine onmiddellijk veranderen.”
Prinses Eugenie vertelt onder meer dat ze bij het opstaan gelijk haar e-mails leest en om 07.00 uur al in de sportschool staat. Daarna rijdt ze naar haar werk, terwijl ze in de auto haar make-up doet. De jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson werkt fulltime bij kunstgalerie Hauser and Wirth in Londen. ’s Avonds gaat ze vaak uit eten of naar een evenement, maar soms kookt ze thuis en kijkt ze, met chips en cola, films op de bank.
De prinses vertelt dat ze graag shopt bij Zara en ze vertelt wat haar lievelingsrestaurants zijn. Ook grapt ze: „Ik draag een jurk en laarzen naar mijn werk. Ik ben begonnen met hakken te dragen, dat voelt echt volwassen, maar aan het einde van de dag doen ze gewoon pijn. In films zie ik mensen hakken dragen en dan vraag ik me af: Hoe doen ze dat?” Op de vraag wie of wat het belangrijkste is in het leven zegt ze resoluut: „Mijn familie. En mijn hondjes.”
Royal Ascot
De prinsessen laten de kritiek gelaten over zich heen komen. En in weerwil van hun opmerkingen over het leven in de spotlights laten ze geen verstek gaan bij officiële gelegenheden van de koninklijke familie. Het duo hult zich tijdens bijzondere evenementen als Royal Ascot en Trooping the Colour in chique mantelpakjes en tooit zich met extravagante hoeden van hun handelsmerk Philip Treacy. Ze giechelen wat en zwaaien naar toeschouwers. Het hoort erbij, weten de prinsessen. En het zal voorlopig zo blijven.
Dit is het eerste deel in een tweeluik over een aantal kleinkinderen van de Britse koningin Elizabeth II. Volgende week deel 2. >>rd.nl/konhuis
Beatrice: vertraging door dyslexie
Beatrice Elizabeth Mary van York wordt geboren op 8 augustus 1988. Ze begint haar schooljaren in Windsor, op de Upton House School. In 1995 gaat ze naar de Coworth Park School. Beatrice is acht jaar als haar ouders scheiden. Van 2000 tot 2007 gaat ze naar St. George’s School in Ascot.
In 2005 wordt vastgesteld dat Beatrice een milde vorm van dyslexie heeft. Haar eindexamens worden daardoor een jaar uitgesteld. In september 2008 start de prinses met een studie geschiedenis aan Goldsmiths University in Londen, in 2011 studeert ze af.
Beatrice houdt zich bezig met liefdadigheidswerk. De prinses bezocht in 2002 met het hiv-virus besmette kinderen in Rusland. In Groot-Brittannië zet Beatrice zich in voor de stichting Springboard for Children, een liefdadigheidsinstelling die basisscholen ondersteunt in de hulp aan kinderen met leerproblemen.
Eugenie: tienen voor eindexamen
Prinses Eugenie Victoria Helena van York komt op 23 maart 1990 ter wereld. In 1992 begint ze op Winkfield Montessori in Surrey. Daarna gaat ze met zus Beatrice naar de Upton House School in Windsor en vervolgens naar Cowarth Park in Surrey. In 2001 haalt Eugenie haar middelbareschoolexamen en gaat ze twee jaar naar St. George’s School.
In oktober 2002 ondergaat prinses Eugenie (dan 12 jaar) een rugoperatie om haar scoliose niet erger te laten worden. De prinses is volledig hersteld.
Vanaf 2003 volgt Eugenie een vijfjarige opleiding aan het Marlborough College in Wiltshire, onder de naam ”Eugenie York”. Ze krijgt twee tienen, voor Engels en kunst, drie negens, voor geschiedenis, Engelse literatuur en godsdienst, en vier achten, voor wiskunde, scheikunde, Spaans en Frans. Na een sabbaticaljaar studeert Eugenie vanaf september 2009 tot 2012 kunstgeschiedenis en Engelse literatuur en politiek aan de Newcastle University.
Sinds 2013 woont Eugenie in New York, waar ze werkt voor een onlineveilinghuis. De prinses heeft een relatie met Jack Brooksbank.