Cultuur & boeken

Matthew Henry schrijft mooie dingen over het gebed

Bidden is een tere zaak. Het is toch het zoeken en vinden van de levende omgang met de levende God. Het is niet alleen tot Hem zuchten en spreken. Maar het is ook wachten op Zijn antwoord.

Ds. D. J. Budding

30 August 2016 15:42Gewijzigd op 16 November 2020 06:05
De verborgen omgang met God is de kracht en de bron van een oprecht christelijk leven. Waar dat kwijnt of ontbreekt gaat en is het mis.  beeld RD
De verborgen omgang met God is de kracht en de bron van een oprecht christelijk leven. Waar dat kwijnt of ontbreekt gaat en is het mis. beeld RD

Bovendien nemen de dankzegging en de lofprijzing een belangrijke plaats in het oprechte gebedsleven in. Maar wie kan er bidden? Niemand van zichzelf. Ook de discipelen vroegen aan de Heere Jezus: „Heere, leer ons bidden.” En Hij heeft dat gebed verhoord door ons het volmaakte gebed te geven.

Dit gebed loopt als een rode draad door het prachtige boek ”Leren bidden” van de Britse predikant Matthew Henry (1662-1714). Een rode draad, omdat dit gebed en de verhoring ervan verdiend zijn door het bloed van Christus. Zonder Hem is er geen gebed en geen toegang tot God. Henry neemt ons in dit boek als het ware op school. En het is goed bij hem in de leer te gaan. Omdat hij er duidelijk blijk van geeft zelf leerling te zijn van de Heilige Geest. Bij het lezen van dit boek zijn er enkele zaken die opvallen.

In de eerste plaats spoort Henry ons aan om zo veel mogelijk te bidden met Gods eigen woorden. Niet dat wij onze persoonlijke en bijzondere noden niet met eigen woorden bij de Heere mogen brengen. Maar toch, en wat is dat mooi, spoort hij ons aan om te bidden met de woorden die de Heere Zelf in onze mond legt. Die woorden wil Hij ook in ons hart leggen. In de Bijbel spreekt God tot ons, en uit de Bijbel mogen wij tot Hem spreken. Daarom moet een echt gebedsleven gevoed worden door een gedurige omgang met de Heilige Schrift. Dat is een goed en Bijbels principe, dat de Heere verheerlijkt wordt in Zijn eigen werk en het meest met Zijn eigen Woord.

Het tweede dat opvalt is dat ons gebedsleven ons hele leven omspant. Dat doet recht aan de apostolische opdracht: „Bidt zonder ophouden!” Dit boek spoort aan tot een teer en nabij leven met God van de vroege morgen tot de late avond, ja tot in de nacht. Niet als een soort beklemming of wet: het moet. Nee, het laat juist de mooie kant zien. De bruid zoekt de omgang met haar Bruidegom. Het kind kruipt bij Vader op schoot. Het gaat om de tere liefdesomgang. Als het gebedsleven wordt beoefend zoals Henry het ons wil voorhouden, zouden we voor veel zonden bewaard worden. Dan zou het er totaal anders uitzien in kerk en maatschappij. Het laat zien dat de verborgen omgang met God, de kracht en de bron is van een oprecht christelijk leven. Waar dat kwijnt of ontbreekt, gaat en is het mis.

Het is niet de bedoeling dat de lezer dit boek één keer leest en daarna weer weglegt. Nee, hij moet het geestelijk opeten en indrinken, proberen het zich eigen te maken. Het is echt heel mooi. Er komen zo veel machtige en prachtige zaken naar voren. De heerlijkheid en de majesteit van God. De alles te boven gaande schoonheid van Christus. Het onderwijs van God, de Heilige Geest. Bidden in Geest en waarheid. Bidden vanuit de levende kennis van de drie-enige God. Het pleiten op Gods beloften. Het uitzien naar de eeuwige aanbidding. En zo wordt geleerd wat de verborgen omgang met God inhoudt. Als dat uw verlangen is, kan dit boek veel hulp bieden. Voor wie dat verlangen nog niet kent, kan dit boek een heerlijk hulpmiddel zijn om dat verlangen te wekken.

Het wil ook helpen in de verantwoordelijkheid die ieder heeft. Voor een vader bijvoorbeeld, die het moeilijk vindt om in zijn gezin voor te gaan? Hij zal hier rijke gebedsstof vinden. Voor een ambtsdrager, die niet weet hoe te bidden. Laat hem dit boek dan niet ontgaan. Het kan bewaren voor veel „ijdel verhaal van woorden.”

Is dit boek dan volmaakt? Nee, dat is het niet. Het is geschreven door een mens met menselijke gebreken en tekortkomingen. Dat was Matthew Henry, die machtig was in de Schriften, zich ten volle bewust. Daarom eindigt hij zijn inleiding met: „Ik wilde me bezig houden met dit onbeduidende werk, in de hoop dat het van enig nut zou zijn voor het geslacht dergenen, die God zoeken, het aangezicht van de God van Jakob.” Daarom, neem en lees, onderzoek en geniet van de levende omgang met de levende God.


Boekgegevens

”Leren bidden”, Matthew Henry; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2016; ISBN 978 94 6278 638 7; 413 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer