Raad zet het mes in uitgaven voor cultuur
De Raad voor Cultuur vindt dat 68 kleinere culturele instellingen het in de komende vier jaar zonder subsidie moeten stellen. Grote orkesten en operagezelschappen moeten 4,3 procent inleveren.
Dat staat in het advies van de raad dat de voorzitter, oud-minister van Justitie Sorgdrager, maandag presenteerde. In het advies staat hoe de 390 miljoen euro die in de periode 2005-2009 jaarlijks voor cultuur beschikbaar is het beste verdeeld kan worden.
In deze kabinetsperiode is als gevolg van de bezuinigingen 3,5 procent minder beschikbaar dan in de afgelopen jaren. Staatssecretaris Van der Laan van Cultuur zal op Prinsjesdag laten weten of ze het advies opvolgt. Tot nu toe is dat altijd gebeurd, zij het dat de Tweede Kamer op onderdelen soms wijzigingen doorvoert.
In totaal hebben ruim 800 instellingen een aanvraag ingediend. De helft daarvan krijgt vanaf volgend jaar subsidie. Zo’n zeventig instellingen die nu wel geld krijgen, moeten het zonder doen. Daaronder zijn de twee bijbelse musea die Nederland telt, in Amsterdam en in Heilig Land-Stichting. Ook het jachtslot Sint Hubertus, het Haagse Volksbuurtmuseum en het Nationaal Rijtuigenmuseum krijgen vanaf 2005 geen geld meer. Verder gaat bij tal van kleine theater- en toneelgroepen de subsidiekraan dicht.
Omgekeerd heeft de Raad voor Cultuur besloten dat een aantal instellingen waarvoor in 2002 de geldkraan is dichtgedraaid, nu weer geld krijgen. Volgens Sorgdrager heeft het afwijzen van subsidie in een aantal gevallen „louterend gewerkt.”
Bij grote culturele organisaties, zoals orkesten, heeft de raad niet gekozen voor het volledig dichtdraaien van de subsidiekraan, maar voor de kaasschaafmethode. Zij moeten 4,3 procent subsidie inleveren. De betrokken instellingen zijn daar niet blij mee. Zij benadrukken dat er in de muziek zo’n 170 van de 6000 banen verloren gaan door de korting.
CDA en D66 zijn tevreden met de maandag gepresenteerde nota. De christen-democraten zullen zich echter wel verzetten tegen de bezuiniging op de Vereniging van Openbare Bibliotheken. PvdA en VVD hebben maandag nog niet gereageerd. Zij willen de plannen eerst bestuderen.
De FNV-kunstenbond Kiem is niet tevreden. De bond vindt dat de raad slaafs de koers van het kabinet heeft gevolgd. Volgens voorzitter L. van Westerlaak is er alleen maar met budgetten geschoven en spreekt er geen verbeeldingskracht uit de plannen.