Binnenland

Hauwert betreurt verkoop kerk

Hoe mooi kan een 14e-eeuws bedehuis zijn, hoe triest de secularisatie die het gebouw overbodig maakte. De Nicolaaskerk in Hauwert staat in de verkoop. Vraagprijs: 265.000 euro.

L. Vogelaar
23 August 2016 21:11Gewijzigd op 16 November 2020 05:55
De kerk van Hauwert staat in de verkoop. beeld Sjaak Verboom
De kerk van Hauwert staat in de verkoop. beeld Sjaak Verboom

Jaren geleden al verenigden de vrijzinnig hervormden in vier dorpen in de Noord-Hollandse gemeente Medemblik zich onder de naam Thomas. Dat is geen vernoeming van de apostel of uiting van twijfel over de toekomst, maar een afkorting van Twisk Hauwert Oostwoud Midwoud Allen Samen.

Allen Samen betekende tot nu toe dat elk van de dorpen eens in de vier weken aan de beurt was om de gemeente te ontvangen voor die ene gezamenlijke zondagse dienst die er nog is. Maar het is niet haalbaar meer. De dorpskerken van Twisk, Hauwert en Midwoud worden verkocht. De gemeente komt vervolgens elke zondag bijeen in Oostwoud.

Logisch vindt voorzitter J. A. J. Groot van Historisch Genootschap Hauwert dat helemaal niet. „De kerk van Oostwoud moet worden verbouwd. Hier in Hauwert staat hij kant-en-klaar.” In 2004 werd de kerk gerestaureerd en in 2009 het orgel. „De pijpen hebben twee jaar bij me in huis gelegen.”

Het gebouw is juist klaar voor de toekomst, constateert Groot. „We hebben zelfs een invalidentoilet.” Maar kerkgangers komen er steeds minder.

Zelf kerkt Groot in Nibbixwoud, in de overwegend rooms-katholieke strook net ten zuiden van de vier vrijzinnig hervormde dorpen. „En aan de noordkant ligt het gereformeerde Opperdoes.”

Maar al kerkt Groot niet in Hauwert, de verkoop van de Nicolaaskerk gaat hem wel aan het hart. „Monumentenzorg beschermt het exterieur, en het orgel. Maar wat er verder van het interieur overblijft als het een woonhuis wordt, of iets anders, is nog maar de vraag.” Maar het zal nog even zo’n vaart niet lopen, verwacht hij. „Zo eenvoudig is dit gebouw niet voor andere doeleinden geschikt te maken.”

Alle bestuursleden van het Historisch Genootschap Hauwert wonen aan de Hauwert, de doorgaande weg waaruit het West-Friese dorpje hoofdzakelijk bestaat. „Als inwoners –het zijn er zo’n 650– houden we dit rijksmonument het liefst intact. We gebruiken het al voor culturele activiteiten. Bij ”Hauwert in concert” zijn alle soorten muziek welkom, mits de herrie niet te groot wordt. De kerk is ook trouw- en begrafenislocatie. Als zij straks verkocht is, moeten we nog maar zien waar dat allemaal gaat gebeuren.”

De pastorie naast de kerk is al eerder van de hand gedaan. „Daar woonde al geen dominee meer toen ik hier vijftig jaar geleden kwam wonen.” De kosteres mag de kosterswoning bij de kerk blijven huren. De begraafplaats bij de kerk wordt ook niet meeverkocht.

Groot opent de deuren van de twee zijbeukjes en wijst op de twee wijdingskruizen die tijdens de restauratie vanonder het pleisterwerk tevoorschijn kwamen, en op de altaarsteen die werd gevonden. „Dit is het enige oude gebouw van Hauwert. Kennelijk had het een stevige ondergrond, in tegenstelling tot veel huizen hier. Daarom staan hier niet van die oude boerderijen zoals in Twisk, dat op een zandrug ligt.”

De preekstoel dateert uit de 17e eeuw, het Van Damorgel uit 1871. Er staan oude banken en nieuwe stoelen. De vloer bestaat grotendeels uit grafzerken, na 400 jaar nog goed leesbaar. Wat blijft er straks van over? Hauwert houdt zijn hart vast.


zomerserie Verlaten plek

Dit is het zevende deel in een serie over verlaten plekken in Nederland. Vandaag de kerk van Hauwert. 
Vrijdag deel 8: het bedrijf van Bakker in Lekkerkerk.

Meer over
Verlaten plekken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer