Binnenland

Asbestbedrijf moet postuum vergoeden

Asbestcementfabrikant Eternit uit het Overijsselse Goor had vanaf de jaren zeventig moeten waarschuwen voor de ernstige gevaren van het werken met asbestplaten. Het bedrijf moet een vrouw postuum een voorlopige schadevergoeding van 25.000 euro geven.

ANP
20 April 2004 07:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:09

Eternit had dat op een eenvoudige en weinig kostbare manier kunnen doen. Het bedrijf wist immers al voor 1970 dat het inademen van asbestdeeltjes kanker kan veroorzaken, zo stelt het gerechtshof in Arnhem in het arrest in het kort geding dat Aafina Horsting uit Dalen tegen de fabrikant had ingesteld.

De Drentse vrouw is een week na de behandeling van haar zaak in hoger beroep overleden aan de gevolgen van mesothelioom, longvlieskanker veroorzaakt door vrijkomend asbeststof, aldus haar advocaat R. Ruers. Hij kon maandag nog niet zeggen hoe hoog de uiteindelijke schadeclaim zal uitvallen.

Eternit is in 1993 gestopt met het produceren van asbestcementplaten. Ruers vermoedt dat het bedrijf miljoenen asbestplaten over Nederland heeft verspreid. „In de jaren zeventig zette het bedrijf 100.000 vierkante meter asbestplaat per jaar af. Zestig procent daarvan is gebruikt in de agrarische sector. Heel Nederland ligt nog vol met platen van Eternit. Maar het bedrijf heeft nooit het woord kanker gebruikt in verband met zijn product”, aldus Ruers.

Het hof acht bewezen dat de directie van Eternit al voor 1970 uit publicaties had kunnen weten dat asbeststof kanker kan veroorzaken. Asbestkanker openbaart zich meestal pas na zeer lange tijd. Aafina Horsting, die 53 jaar is geworden, kreeg mesothelioom doordat zij in 1971 werkkleding uitklopte en waste na het verzagen van asbestplaten. Ook veegde zij het erf aan nadat er met asbest was gewerkt in de stallen van haar ouders.

Door het arrest van het hof in Arnhem is nu voor het eerst een asbestschadeclaim toegewezen aan een particulier die niet zelf met asbest werkte, stelt raadsman Ruers. Hij verwacht dat het arrest verstrekkende gevolgen kan hebben voor de fabrikant, aangezien nu meer particulieren claims kunnen indienen. Ook het Comité Asbestslachtoffers is tevreden over de beslissing van het hof, zo laat voorzitster T. de Bruin weten.

Eternit blijft voorlopig elke aansprakelijkheid afwijzen, aldus een woordvoerder van het bedrijf in een reactie. Het bedrijf voorziet een golf aan procedures, waartegen het niet is verzekerd. Bijkomend probleem is dat het hof in Arnhem ook heeft bepaald dat het bedrijf bij een claim moet bewijzen dat een patiënt geen kanker heeft gekregen van het gebruik van platen van Eternit. Het bedrijf kan eventueel nog in cassatie gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer