Ook in Aleppo worden nog baby’s geboren
Ook in het hart van de Syrische oorlog worden er kinderen geboren en hebben mensen eten nodig. De christelijke hulporganisatie Dorcas doet deze dagen wat ze kan om de ergste nood in het benarde Aleppo te lenigen.
„Bid mee voor onze collega’s en vrijwilligers in Aleppo”, twitterde hulp- en ontwikkelingsorganisatie Dorcas deze week. Medewerkers van Dorcas delen momenteel voedselpakketten uit aan mensen die vastzitten in de stad.
Gebed is daarbij hard nodig, want de inwoners van de stad zitten letterlijk tussen twee vuren. „Enkele dagen geleden werd nog een schoolbus met dertien kinderen gebombardeerd”, zegt Christel Mulder. Zij coördineert vanuit Beiroet, in buurland Libanon, het werk van Dorcas en krijgt vreselijke verhalen te horen. „Het is onvoorstelbaar wat er in Aleppo gebeurt. Niemand is er veilig. De mensen daar zijn al vijf jaar alleen maar aan het overleven. Alles wat ze opbouwen wordt direct weer afgebroken.”
Noodoperaties
In die situatie probeert Dorcas, samen met andere organisaties, verlichting te bieden met een voedsel- en gezondheidsprogramma. Dorcas zelf heeft vier mensen in Aleppo, allemaal Syriërs. Ook de partners met wie wordt samengewerkt, en de vrijwilligers, zijn allemaal Syriërs.
„We hebben een mobiele kliniek waar we noodoperaties kunnen verzorgen”, legt Mulder uit. „Onze speciale focus is gericht op moeder- en kindzorg. In Aleppo worden ondanks alles nog steeds baby’s geboren.”
Maar naast de zorg voor moeder en kind komen er ook de vele slachtoffers van de oorlog. „Schotwonden, wonden die zijn opgelopen bij bombardementen: we zien het allemaal.” Maar het geneeskundig personeel heeft beperkingen: alle klinieken en ziekenhuizen hebben met gigantische tekorten te maken. „Dat is het schandalige in dit conflict”, zegt een boze Mulder. „Medische infrastructuur wordt bewust aangevallen, door alle strijdende partijen.”
Coupons
Naast de gezondheidszorg is er het voedselprogramma, waar Dorcas opmerkelijk veel ouderen mee kan helpen. Het programma bestaat niet uit rijst uitdelen aan de mensen, zoals vaak het beeld is. „Diabetespatiënten bijvoorbeeld worden niet blij van voedselpakketten met veel rijst. Wat wij doen, is het uitdelen van coupons waarmee mensen zelf naar de supermarkt kunnen gaan. Wij vinden dat een mooie manier om hulp te verlenen, die recht doet aan persoonlijke voorkeuren van mensen. Een basisvoorwaarde is natuurlijk wel dat er voedsel aanwezig is in de supers.”
Als dat niet zo is, worden alsnog voedselpakketten uitgedeeld, bijvoorbeeld voor mensen op de vlucht. Er zitten voorverpakte maaltijden in, omdat het vaak onmogelijk is om onderweg te koken. „Je moet je voorstellen: er slapen mensen op straat. De impact die het heeft om wéér onderweg te moeten, is gigantisch. En het gaat maar door.”
Aangewezen op voedselhulp
ALEPPO (RD). Timmerman Antoine (51) en zijn vrouw Rihame (46) krijgen zaterdag in Aleppo voedselcoupons uitgereikt door Dorcas. Het christelijke echtpaar heeft twee kinderen: een meisje van 18 en een zoon van 15 jaar. Drie jaar geleden vluchtte het gezin halsoverkop uit Al-Midan, toen de werkplaats van Antoine werd aangevallen. Hij verloor alles. Ook zijn vader stierf bij de aanval. Een muur van het huis kwam op Rihame terecht. Sindsdien kampt ze met een ernstige vorm van diabetes. Hoe het verder moet, weet niemand.