Verlies Ahold loopt terug tot 1 miljoen
Ahold heeft over 2003 een nettoverlies geleden van 1 miljoen euro. In 2002 kwam het verlies bij het door boekhoudschandalen geplaagde supermarktconcern nog uit op 1,2 miljard euro. De omzet kwam uit op 56,1 miljard euro. Dat is 10,6 procent minder dan in het voorgaande jaar. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet van de grootgrutter wel, met 2,7 procent.
Ahold maakte dit maandagmorgen bekend. Het concern is een van de allerlaatste ondernemingen die met jaarcijfers komen. De multinational uit Zaandam nam ruimschoots de tijd om de boekhoudperikelen van vorig jaar te verwerken.
De resultaten -in doorsnee volgens de verwachtingen van analisten- werden beïnvloed door moeilijke marktomstandigheden, negatieve valutabewegingen en eenmalige posten, aldus het concern.
Als belangrijkste elementen noemt Ahold onder meer de omslag bij zijn Amerikaanse dochteronderneming US Food Service, die vorig jaar centraal stond in de boekhoudschandalen, van winst naar verlies.
Het concern stond verder onder druk door de verhevigde concurrentie bij de Amerikaanse en de Europese detailhandelsactiviteiten. Zo had de omzet van Albert Heijn te lijden van de voortgaande prijzenoorlog tussen Nederlandse supermarkten. Ook de kosten die samenhingen met de onregelmatigheden en onderzoeken drukten het bedrijfsresultaat. Dat bedrijfsresultaat kwam wel hoger uit: 718 miljoen euro tegen 239 miljoen euro in 2002.
De balanspositie van Ahold verbeterde in 2003. De nettoschuld werd met 4,8 miljard euro teruggebracht naar 7,5 miljard euro. Het eigen vermogen nam toe tot 4,9 miljard euro tegen 2,6 miljard euro.
In reactie op de jaarcijfers stelt Ahold-topman Anders Moberg onder meer: „Eind vorig jaar noemden we 2003 in veel opzichten een verloren jaar, maar de aankondiging van maandag laat ook zien dat Ahold met het programma ”Road tot recovery” op het goede spoor zit.”
Ahold zal ook dit jaar doorgaan met het verbeteren van de interne controle om uitwassen zoals die in het recente verleden voorkwamen, uit te sluiten. Het supermarktconcern waarschuwt de verschillende bedrijfsonderdelen dat deze controles „grote inspanningen” zullen vergen.
Met de concurrentieslag tussen supermarkten lijkt het nog niet gedaan. Ahold verwacht dat zijn supers in 2004 slechts een „bescheiden groei” zullen laten zien. In de VS wil het concern de ketens van Stop & Shop en Giant-Landover verder integreren, wat op termijn belangrijke kostenbesparingen moet opleveren. In Europa zal de consument de prijs van producten de komende tijd als een factor van formaat blijven beschouwen, verwacht Ahold. „De voorgenomen verkoop van de Spaanse activiteiten in 2004 zal de Europese netto-omzet negatief beïnvloeden.”
De vooruitzichten voor US Foodservice in de VS zijn op zich goed, maar stijgende brandstof- en voedselprijzen zullen een negatief effect hebben op de prijsstelling en de concurrentiekracht in de foodservice-industrie, schrijft Ahold. Toch denkt topman Moberg dat US Foodservice dit jaar weer zwarte cijfers zal schrijven. Over exacte verwachtingen voor het hele concern voor dit jaar liet Moberg zich maandagmorgen niet uit. Op de Amsterdamse effectenbeurs prijkte Ahold maandagmorgen onder in de lijst van de 25 AEX-fondsen. Met de gepresenteerde verlate jaarcijfers van Ahold schiep het concern volgens beurshandelaren niet direct duidelijkheid over de stand van zaken. „Er is zo veel informatie. Daar moet iedereen nog eens goed naar kijken.”
De koers van het aandeel Ahold stond rond halfelf op 6,87 euro, een min van 1,4 procent.