Gevecht opvolging top Bundesbank gestart
Het gevecht om de opvolging van de vorige week afgetreden Bundesbank-president Ernst Welteke is zondag losgebarsten. De Duitse regering en de oppositie buitelden over elkaar heen om hun favoriete kandidaten aan te prijzen.
Welteke stapte vrijdag op bij de Duitse centrale bank. Twee weken geleden onthulde het weekblad Der Spiegel dat de 61-jarige bankpresident zich door de Dresdner Bank had laten fêteren. Zowel de Bundesbank als justitie stelde een onderzoek in. De regering en de christen-democratische oppositie drongen aan op Weltekes vertrek.
Volgens regeringsbronnen benoemt de regering over enkele dagen een opvolger. Hoewel de regering het besluit neemt, kan de Bundesbank de kansen van een kandidaat verkleinen door zijn afkeuring over hem of haar uit te spreken.
Zo kan Caio Koch-Weser, favoriet van de regering en staatssecretaris van Financiën, een koele ontvangst verwachten bij de Bundesbank. De verhouding tussen de bank en het ministerie van Financiën is onder meer gespannen na aanmoedigingen aan het adres van de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen. Volgens een bron bij de Bundesbank ontbeert Koch- Weser voldoende steun in de financiële wereld.
De christen-democratische oppositie is gecharmeerd van Jürgen Stark, vice-president van de Bundesbank. Hoewel hij geen lid is van een politieke partij, kunnen er mensen opstaan die zijn politieke onafhankelijkheid in twijfel trekken. In de jaren negentig was hij namelijk staatssecretaris van Financiën onder de christen-democratische bondskanselier Helmut Kohl.
Tot slot wordt de staatssecretaris van Economie, Alfred Tacke, genoemd. Aan deze econoom en voormalige vakbondsman zou bondskanselier Schröder de voorkeur geven, maar daardoor kan zijn onafhankelijkheid wel in twijfel worden getrokken.