Binnenland

Zwolle houdt in terreurtijden het hoofd koel

In een verontrustend tempo volgen in Europa terreuraanslagen elkaar op. Moslimextremisten, al dan niet psychisch ziek, sloegen toe. Op een boulevard in Nice, in een kerk in Normandië, bij een festivalterrein in het Duitse Ansbach. In München zaaide een rechts-extremistische jongeman dood en verderf. Hoe gaan Nederlanders om met terreurdreiging? En moeten de media terughoudender berichten over terroristen, om zo te voorkomen dat die de status krijgen van een held? Vijf passanten in de Zwolse binnenstad reageren.

J. Visscher
29 July 2016 16:23Gewijzigd op 16 November 2020 05:24
Visser. beeld RD
Visser. beeld RD

Naam: Tim Visser

Leeftijd: 22

Woonplaats: Zwolle

„Ik volg het nieuws over terreuraanslagen zeker. Dat deze week IS-aanhangers misbezoekers in een Franse kerk gijzelden en een priester vermoordden, is heel barbaars. Nee, ik ben niet bang. Anders zou je elke dag in angst moeten leven. Hier in Zwolle gaat zoiets niet gebeuren.

Ik heb een Belg op visite. Daar in België is IS iedere dag in het nieuws. Dat heeft ook te maken met de terreuraanslagen in Brussel in maart. Onze Belgische gast is heel nationalistisch. Hij wil de Belgische grenzen sluiten: „Eigen land eerst.” Ik denk daar anders over. Je kunt vluchtelingen uit oorlogsgebieden niet weigeren.

Over de rol van de media: „Als de Franse krant Le Monde besluit meer terughoudend te zijn in levensbeschrijvingen van terroristen, heeft die krant een goed punt. Want als die terroristen heel uitgebreid in het nieuws komen, bestaat het gevaar dat sympathisanten hen nog meer gaan verheerlijken en zelf ook terreur plegen. Terroristen willen angst zaaien en ons leven ontregelen. Na een aanslag besteedt De Telegraaf de voorpagina en extra pagina’s aan zo’n gebeurtenis. Is dat nou echt nodig? Als een hoge IS-strijder wordt uitgeschakeld, staat dat ver in de krant weg­gestopt.”


„Stook het vuurtje niet op”

Naam: Jan van Eerden

Leeftijd: 61

Woonplaats: Staphorst

„Frankrijk is de gebeten hond. De moord op een priester in een kerk in Normandië is verschrikkelijk. De aanslagen in november in Parijs, met zo’n 130 doden, hebben me erg geraakt. Je kind zal maar slachtoffer zijn. Of je kind zal zo’n aanslag van nabij zien gebeuren. Je ziel raakt daar beschadigd door.

Ik weet niet of Nederland meer veiligheidsmaatregelen moet nemen. Moeten we naar een veilig­heidsniveau zoals in Israël? Dat vraag ik me weleens af. Ik zou het niet weten. Ik heb te weinig verstand van defensie.

Of ik bang ben dat er in Nederland een terreuraanslag plaatsvindt? Ik lig er in ieder geval niet wakker van. Bedenk dat de afgelopen eeuwen zich zo veel geweld heeft afgespeeld. Tijdens de wereldoorlogen zijn talloze mensen afgeslacht. Na de val van het Romeinse Rijk was het een janboel in Europa. En in de Bijbel staan ook de meest verschrikkelijke verhalen.”

Over de rol van de media:

„Het besluit van een Franse krant om geen uitgebreide persoonlijke verhalen over terroristen te schrijven, spreekt me aan. Media moeten het vuurtje niet opstoken. Het zou goed zijn als de pers meer benadrukt hoe belangrijk het is verdraagzaam te zijn tegenover islamitische medeburgers.”


„Kerkdeur op slot helpt niet”

Naam: Jolanda Keijzer

Leeftijd: 43

Woonplaats: Veenendaal

„Ik ben moeder van zes kinderen in de leeftijd van 6 tot 20 jaar. Hier in Zwolle ben ik niet bang voor terreur. Maar in Amsterdam ligt dat al iets anders. Als ik daar veel soldaten op straat zou zien lopen, zou ik toch wat huiverig zijn. Als ik al dat nieuws over terrorisme lees, bijvoorbeeld via de NOS en het RD, denk ik wel eens: Waar stopt die terreur? Binnen­kort gaat een van onze kinderen naar Sri Lanka. Dan maak ik me toch wel wat zorgen, gezien alle aanslagen in de wereld. Gaat dat allemaal wel goed tijdens die reis?

Wij behoren tot de gereformeerde gemeente in Veenendaal. Pas was er wat kabaal achter in de kerk. Dan schrik je wel even. Wat is er aan de hand? Ik denk niet dat het helpt om tijdens de kerkdienst de deuren op slot te doen. Als terroristen echt willen toeslaan, zullen ze buiten de kerkgangers opwachten. Wat natuurlijk niet te hopen is.”

Over de rol van de media:

„Ik betwijfel of het wat uitmaakt als media terughoudender zijn in publicaties over bijvoorbeeld terroristen van Islamitische Staat. Ik weet niet of media terroristen kunnen tegenhouden. Mensen die een aanslag willen plegen, moeten een verknipte geest hebben. Die zetten hun plannen toch wel door.”


„Ik ga massa niet uit de weg”

Naam: Onno Verschuur

Leeftijd: 52

Woonplaats: Almelo

„Wat IS doet, is heel triest. Die terroristen zijn knettergek. We hebben een probleem en ik zie geen oplossing. Ik ga niets uit de weg en begeef me dus ook in een mensenmassa. Hier in Zwolle en ook in mijn woonplaats Almelo ben ik niet bang. Een paar maanden geleden ging ik met de trein naar Berlijn en nam ik in die stad ook de metro. Toen schoot me wel even door het hoofd: qua terreur is Duitsland aan de beurt. Maar ik maakte me op die reis veel meer druk om de krakke­mikkige staat van de Berlijnse metro. Wat een verschil met Parijs. In de Parijse metro gaat het: zoef! In Berlijn: krrr…krrr… krrr…”

Over de rol van de media:

„Ik luister zelf veel naar Radio 1. De aandacht voor terreur mag wel wat minder. Het gevaar van kopieergedrag bestaat zeker. Zeker labiele jongeren kunnen terroristen gaan nadoen. In Amerika doen zich veel schietpartijen op scholen voor. Het zou kunnen dat jeugdige schutters geïnspireerd raken door verhalen over andere bloedbaden op scholen. Tegelijk moeten we beseffen dat jongeren met extremistische ideeën op internet allerlei gruwelijke verhalen en filmpjes kunnen vinden. Ik denk niet dat deze figuren veel naar Radio 1 luisteren of het NOS-journaal bekijken.”


„Koester je eigen plekje”

Naam: Joop Kleinhesselink

Leeftijd: 62

Woonplaats: Zwolle

„Al die terreurdaden zijn zo laf. Neem de moord op die priester deze week in de kerk in Normandië. Het slachtoffer is een oude, vreedzame man. Zo’n terreurdaad raakt me. De daders zijn gek.

Ik merk dat ik de laatste tijd alerter ben. Net zag ik ergens hier in Zwolle een mandje staan. Ik keek toch even waarom dat mandje daar stond. Wat zit erin? Het was gewoon een soort dierenkooitje. Je moet oppassen dat je niet paranoia wordt.

Ik woon met mijn vrouw in een flatwoning hier in Zwolle. We koesteren ons eigen, veilige plekje. Ons eigen stukje vrede op aarde. Waar we ons kunnen terugtrekken en tot onszelf kunnen komen. We zijn er blij mee. We maken nu moeilijke momenten door. Mijn vrouw, die in een rolstoel zit, heeft net gehoord dat de kanker bij haar niet weg is.

Over de rol van de media:

„Ik volg nieuws over de terreuraanslagen via bijvoorbeeld de NOS. De media moeten hun taak doen en berichten over terreur. Maar toch zie ik wel wat in het besluit van de Franse krant Le Monde om minder aandacht te besteden aan bijvoorbeeld de levensloop van terroristen van Islamitische Staat. Media moeten oppassen om het nieuws overtrokken en sensationeel te brengen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer