Kerk & religie

Groeiende vraag in kerken naar protocol bij indringer

Steeds meer lokale kerkelijke gemeenten willen zich voorbereiden op een situatie dat iemand met verkeerde bedoelingen het bedehuis binnen­dringt. De landelijke kerken ondernemen echter nog weinig actie.

Redactie kerk
27 July 2016 14:46Gewijzigd op 16 November 2020 05:21
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Dat blijkt uit een inventarisatie van deze krant naar aanleiding van de aanslag in een Franse kerk.

De Protestantse Kerk in Nederland is bezig een protocol op te zetten, zegt woordvoerder Marloes Nouwens. „We herkennen en begrijpen de vraag van gemeenten over de veiligheid van kerkgebouwen. We merken dat deze groeit. Eind september, begin oktober moet er iets liggen.”

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft geen protocol om kerkgebouwen te beveiligen tegen aanslagen. „Of er nu wel een richtlijn komt? Daar kan ik niets zinnigs over zeggen. Het zal zeker op de bisschoppenconferentie worden besproken”, zegt Anne Kruse, woordvoerder van de rooms-katholieke kerkprovincie.

Ook de Hersteld Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken, en de Gereformeerde Gemeenten hebben op landelijk niveau geen protocollen opgesteld, blijkt uit de inventarisatie.

Surveillant

Op lokaal niveau zijn verschillende kerken wel actief met het thema bezig. Gemeenten die een uitgewerkt protocol hebben, willen daar om veiligheidsredenen weinig concreets over kwijt.

Zo zegt de gereformeerde gemeente van Kampen te werken aan een sober protocol. „Aan de ene kant wil je als kerk open zijn. Je wilt ook niet onnodig angst­gevoelens opwekken”, zegt ouderling F. J. Verweij. „Anderzijds zijn we voorzichtig. Dus denken we na over het afsluiten van deuren en zetten we surveillanten in. Overigens geldt dan nog dat niet te voorkomen is dat er iets gebeurt.”

In de christelijke gereformeerde kerk in Goes verstoorden jongelui met bivakmutsen eerder dit jaar een dienst. Koster J. Koning zegt dat sindsdien de deuren op slot zitten tijdens de dienst. „Maar om dat een protocol te noemen? Het geeft een gevoel van veiligheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer