Duitse roep om inzet leger tegen terreurdreiging
Duitsland verscherpt –na een golf van geweld– de veiligheidsmaatregelen op luchthavens en stations. De roep om inzet van het leger tegen terreur klinkt steeds luider.
Duitsland kreeg in amper een week tijd vier dodelijke geweldsincidenten te verwerken. In Würzburg hakte een Afghaanse scholier vorige week met een bijl in op treinreizigers. In München vielen vrijdag tien doden en bijna zestig gewonden bij een schietpartij in een winkelcentrum.
Een Syrische asielzoeker doodde zondag in Reutlingen een zwangere vrouw met een mes en verwondde vijf omstanders. Ansbach, een slaperig provinciestadje, kreeg later op de dag te maken met een bomaanslag van een afgewezen Syrische asielzoeker.
Wapenwet
Het lijkt een kwestie van tijd voordat zich een nieuw dodelijk geweldsincident aandient. Duitsland neemt daarom maatregelen, zo kondigde minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière maandag aan. „Het lijkt mij op dit moment vooral belangrijk dat de politie nadrukkelijker aanwezig is in openbare ruimtes.”
De Maizière geeft de federale politie de opdracht om duidelijker zichtbaar te zijn op vliegvelden en treinstations. Ook laat hij willekeurige controles uitvoeren in grensgebieden. „Niet zichtbaar, wel erg effectief.” Verder overweegt Berlijn een aanscherping van de –strenge– wapenwetgeving.
De bloedige eenmansacties in Duitsland zijn niet te vergelijken met de gecoördineerde aanslagen van getrainde terroristen in Brussel en Parijs. In Duitsland laait desondanks een discussie op over de inzet van de strijdkrachten tegen aanslagen.
Minister Joachim Herrmann (CSU) uit Beieren dringt erop aan om het leger in te zetten bij een concrete terreurdreiging. „Mensen hebben recht op veiligheid.” In de zuidelijke deelstaat stond vrijdagavond een eenheid van de Feldjäger, een soort militaire politie van de Bundeswehr, paraat.
Onveiligheid
Niet iedereen is het daarmee eens. De oppositie wijst erop dat het uitrukken van het leger het gevoel van onveiligheid onder burgers vergroot. De politiek mag ‘München’ niet misbruiken voor eigen profilering, stelt SPD-politica Katarina Barley.
De inzet van de strijdkrachten ligt gevoelig, gezien de Duitse oorlogsgeschiedenis. Voor binnenlandse operaties is volgens de Duitse grondwet toestemming nodig van het parlement. Alleen bij acuut gevaar –„in bijzonder gevaarlijke situaties”– kan de federale Duitse regering het leger opdracht geven om in actie te komen in deelstaten.
CSU-minister Herrmann noemt het onbegrijpelijk dat legereenheden klaarstaan, maar dat er geen gebruik van kan worden gemaakt. De bewindsman pleit ervoor de politie de inschatting te laten maken of militaire inzet nodig is.
Ondanks de geweldsincidenten van afgelopen week is de Bundeswehr geen enkele keer ingeschakeld. Dat was ook niet nodig, vindt minister Thomas Strobl (CDU) uit Baden-Württemberg. De autoriteiten moeten volgens hem gebruikmaken van de Bundeswehr bij grootschalige, zware terreuraanslagen, maar dan wel onder bevel van de politie.
Duitsland kan hierbij leren van de terreurbestrijding in Nederland. Politie en leger werken hier, onder de vlag van de Dienst Speciale Interventies (DSI), intensief samen bij grootschalige terreurdreiging. Met ”politie” op het uniform. In de wetenschap dat ook legerinzet een aanslag niet kan voorkomen.