„Christenen onzeker geworden na aanslagen Duitsland”

MÜNCHEN. De aanslagen in München en Ansbach hebben ook bij kerkleden onzekerheid gebracht. Men beseft dat het geweld overal kan toeslaan, aldus ds. Ralf Honig uit München.

25 July 2016 13:43Gewijzigd op 16 November 2020 05:18
Ds. Honig. beeld Heilig-Geist-Gemeinde Fürth
Ds. Honig. beeld Heilig-Geist-Gemeinde Fürth

Ds. Honig is predikant van de Gethsemanekirche van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) in München. Hij meldde vanmorgen desgevraagd dat hij gisteren tijdens een gemeentedag een „vredesklok” heeft ingewijd, een monument om mensen stil te zetten bij oorlog en vrede. „De inwijding stond al gepland, maar die kreeg door de aanslag van vorige week een bijzondere betekenis. De gemeente kreeg de gelegenheid om gebeden op te zeggen en kaarsen aan te steken. Er heerst geen angst, maar wel onzekerheid. Men beseft dat aanslagen overal in Duitsland kunnen plaatsvinden: niet alleen in een drukke stad als München, maar ook in een kleine plaats als Ansbach. Of in een willekeurige trein, waar iemand ermet een bijl op los slaat.”

Ds. Honig vindt dat de reactie van de kerk op het geweld verzoening moet zijn. „We mogen niet met gelijke middelen terugslaan. Voor ons als gemeente is het van belang om rust uit te stralen. Angst mag niet leiden tot haat tegen vreemdelingen. De Duitse kerken kenmerken zich juist door een grote openheid tegenover asielzoekers.”

Ds. Scott Chadwick van de internationale baptistengemeente in München zegt desgevraagd dat in zijn gemeente het gevoelen heerst dat de aanval van vorige week een incident is, gepleegd door iemand die psychisch ziek was en geen radicaalislamitische achtergrond had. „Maar het lastige is dat dit incident zich kan herhalen. We laten ons echter niet ontmoedigen. Onze reactie is die van gebed en bewogenheid voor de mensen in München. We houden van hen en laten de liefde van Christus zien. Er zijn gemeenteleden die geschokt waren, maar er heerst geen algemeen gevoelen van angst. We vertrouwen in alles op God.”

Ds. Chadwick signaleert ook geen toenemende weerzin tegen vluchtelingen, al kan hij de angst en onvrede van mensen begrijpen.

Ds. Heike Blikslager van de Evangelische Reformierte Gemeinde in München vierde gisteren het avondmaal. De kerk stond „op passende wijze” ook stil bij „het verschrikkelijke” van de aanslag van vrijdag. „In het bewustzijn dat ons leven in Gods hand is”, aldus ds. Blikslager.

De voorzitter van de Evangelische Alliantie in München, ds. Siegfried Winkler, zei zaterdag dat christenen na de aanslag in de Beierse stad niet in angst en paniek moeten blijven leven, maar op Jezus Christus vertrouwen en hun geloof belijden. „Christenen weten dat God alles in de hand heeft.” Winkler leidde zaterdag een dienst in zijn gemeente. In de dienst werd gebeden voor vrede in München.

Er zijn nu „vastberaden harten, nuchtere hoofden en gevouwen handen voor gebed” nodig, verklaarde de landelijke voorzitter van de Evangelische Alliantie in Duitsland, Michael Diener, zaterdag tegenover persbureau Idea.

De leider van de Evangelische Kirche in Duitsland, lands­bisschop dr. Heinrich Bedford-Strohm, riep zaterdag net als Winkler op de angst niet toe te laten. „Ik ben in gedachten en gebed bij de nabestaanden die niet kunnen bevatten dat zij een van hun meest geliefde naasten verloren zijn. Ik bid ervoor dat de gewonden weer genezen zullen. En ik bid ervoor dat onder ons de angst niet toeneemt, maar het vooruitzien weer grond geeft.”

Bedford-Strohm wees op de woorden van de apostel Paulus uit 2 Timotheüs 1:7: „God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht, van liefde en gematigdheid.” „Ik wens ons land toe dat we daarop bouwen.”

Het meeleven en de saamhorigheid is groot, ziet Bedford-Strohm. Daar is hij blij mee.

De voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, kardinaal Reinhard Marx (ook uit München), hoopt na de aanslagen „tekenen van hoop, van vrede en van saamhorigheid” te zien, zo verklaarde hij zaterdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer