Voorzitter Democraten stapt op na e-mailschandaal
Debbie Wasserman Schulz, de voorzitter van de Democratische Partij, maakte zondag bekend af te treden. Uit e-mails is gebleken dat zij bewust probeerde Bernie Sanders, de rivaal van Clinton, in diskrediet te brengen. Gerommel bij de Democraten. Trump lacht in zijn vuistje.
Toeval bestaat niet, maar zeker niet als het gaat om de publicatie door WikiLeaks van 19.252 mails en 8034 bijlagen in de ”nieuwe serie Hillary Clinton”. Het moment, vrijdag, was zorgvuldig gekozen. Vandaag is in de stad Philadelphia de conventie van de Democraten begonnen. De openbaarmaking van de mails geeft veel gedoe. De hoop van Hillary op een voorbeeldig rustige conventie is met één druk van WikiLeaks op de computerknop in rook opgegaan.
De aanhangers van Bernie Sanders zijn woedend. Uit de gepubliceerde mails blijkt overduidelijk dat de partijtop eropuit was om de linkse politicus snel te lozen. Een staflid opperde per mail het idee om in Kentucky en Virginia, staten met veel Bijbelgetrouwe christenen, rond te bazuinen dat Sanders atheïst is en geen jood, zoals hij zelf zegt. „Dat kan een paar procenten schelen.”
Partijvoorzitter Schulz noemde Sanders’ campagneleider Jeff Weaver „een vervloekte leugenaar.” Al heel vroeg in het voorjaar schreef ze over Sanders: „Die wordt geen president.” Terwijl hij toen nog volop in de race was. Daarmee verloor ze de onpartijdigheid die van haar verwacht mag worden.
Schulz heeft zondag bekendgemaakt na de conventie terug te treden. Ze zal de komende dagen alleen nog technisch voorzitter zijn. De toespraak die Schulz zou houden, is geschrapt. Tot de presidentsverkiezing zal de partij geleid worden door vicevoorzitter Donna Brazile, tot maandagmorgen in dienst als politiek commentatrice bij omroep CNN – voor conservatieve Amerikanen een bewijs hoe innig de band is tussen progressieve Democraten en toonaangevende media. Pikant detail is dat ze gedurende de Democratische conventie nog wel commentator blijft voor CNN, zij het onbezoldigd.
In de VS twijfelt niemand eraan dat het lek een bewuste actie is om de positie van Clinton te schaden. Of dit lukt, is de vraag. In ieder geval leidt de publicatie tot veel rumoer op de conventie.
Als het aan Bernie Sanders zelf ligt, blijft de schade beperkt. Weliswaar vindt hij het aftreden van Schulz als partijvoorzitter terecht, maar hij wil dat de partij zich nu niet verliest in onderling geruzie. Het gaat er voor hem nu om dat in gezamenlijkheid het gevaar van Trump gekeerd wordt.
Vraag is wel of zijn aanhang zich laat sturen. Zaterdag demonstreerde deze bij het gebouw waar een procedurecommissie van de Democraten vergaderde over de vraag of de vrijheid van supergedelegeerden niet beperkt moet worden.
Partijbonzen zijn tot nu toe niet gebonden aan de uitslag van de voorverkiezingen in hun staat. Sanders’ aanhang wil dat dit voortaan wél gebeurt. Die vrijheid heeft immers de balans al vroeg in het voordeel van Clinton laten doorslaan.
Na veel discussie is een voorlopig compromis bereikt. Alleen de hoogste supergedelegeerden hebben voortaan die vrijheid. De andere moeten zich voegen naar de uitslag van hun staat.
Clintons rivaal Donald Trump geniet met volle teugen van alle rumoer. Zeker nadat de Democraten vorige week vanwege de ruzies op de conventie niet moe werden om te roepen dat de Republikeinen nog niet eens in staat zijn de eigen partij op orde te houden, laat staan dat ze het land orde en rust kunnen geven.
Republikeinen meten ook breed uit dat de Democraten zo structureel naïef lijken te zijn als het gaat om beveiliging van e-mailverkeer. Na ‘e-mailgate’, waarbij Clinton mails voor het ministerie van Buitenlandse Zaken op haar privéserver ontving, is dit voor hen het tweede bewijs. Een jaar lang hebben medewerkers van WikiLeaks toegang gehad tot de server van de Democraten. En dat ondanks vele waarschuwingen van experts.
Die zeggen al heel lang dat hackers campagnes kunnen sturen via internet en e-mailverkeer. Ely Kahn, voorheen directeur cybersecurity van de National Security Council, meent dat deze publicatie slechts het topje van de ijsberg is. „Er komt nog veel meer.”
De vraag is: wie zit hier achter? Gesuggereerd wordt dat het de Russen zijn. Zeker is dat zij op diverse Amerikaanse instellingen en organisaties cyberaanvallen hebben ondernomen. Bekend is ook dat ze liever Trump dan Clinton als president zien.
Sommige Amerikaanse media wijzen er ook nog eens op dat Paul Manafort, campagneleider van Trump, destijds media-adviseur was van de voormalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Dat voedt de geruchten dat de Russen in de hele affaire de hand hebben. „Trump heeft Poetin voor zijn karretje gespannen”, zei maandagmorgen een politiek commentator op ABC News.