Binnenland

SGP-wethouder Tholen mag aanblijven

Wethouder K. Heijboer hoeft van een ruime meerderheid van de gemeenteraad niet op te stappen vanwege de niet geraamde 8 ton loonkosten voor 2004 en de eerstkomende jaren.

Van onze correspondent
16 April 2004 08:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Alleen de fractie van Algemeen Belang Tholen (ABT) vroeg donderdagavond via een motie van wantrouwen het hoofd van de SGP-wethouder. Van de overige partijen krijgt het college de tijd om intern orde op zaken te stellen.

Onlangs bleek dat de gemeente vergeten was om 800.000 euro aan salaris, periodieke toeslagen, vakantiegeld en andere loonkosten in de begroting op te nemen. Op diverse niveaus in de organisatie werd de fout bij interne controles niet opgemerkt. Reden voor de oppositiepartijen om een extra raadsvergadering over de kwestie te beleggen. Ongeloof overheerste, vooral omdat het ging om ruim 10 procent van de totale loonkosten.

Bij de controle in het college ontbrak de verplichte verschillenanalyse, zonder dat het tot vragen bij de wethouders leidde. „Ons vertrouwen in het college heeft flinke averij opgelopen”, aldus A. Piet (Christen Unie). „Bestaat er binnen de gemeente wel een cultuur om de fouten eruit te halen? Er is iets helemaal mis met de systematiek van werken.”

Ook de coalitiepartijen spraken over afgenomen vertrouwen. Alleen J. Boulogne (ABT) vond dat de verantwoordelijke wethouder Heijboer politieke consequenties aan de misser moest verbinden. „In het bedrijfsleven is het bij zoiets einde verhaal. Er zijn daden nodig.”

Na een schorsing van een halfuur kwam het college bij monde van Heijboer tot een aanvullende verklaring. Routine in het werkproces, werkdruk, onderbezetting op de desbetreffende afdeling, onduidelijkheid over rijksbijdragen vanwege een trage kabinetsformatie, een andere manier van begroten, dat alles had volgens Heijboer de fout in de hand gewerkt. De fout was zeker niet veroorzaakt door een te zware portefeuille voor de SGP-wethouder, zoals M. van Gorsel (VVD) suggereerde.

Heijboer trok namens het college het boetekleed aan, en bood excuses aan voor de blunder. Ook zegde hij toe dat de interne controles het komend halfjaar tegen het licht worden gehouden en dat ook de bevoegdheden van de betrokken functionarissen kritisch zullen worden bekeken. Een financieel controleur voor de hele organisatie is volgens Heijboer onontbeerlijk.

Dekking voor de alsnog te begroten 800.000 euro denkt het college te vinden in meevallers aan de uitgavenkant. Begin volgende maand wordt bij een tussentijdse bestuursrapportage de eerste duidelijkheid verwacht. Eventueel kan het bedrag ook uit de reserves worden gehaald. De suggestie dat er nog rek zit in de begroting zette kwaad bloed bij de diverse partijen. Al tweemaal werden intensieve bezuinigingsrondes gehouden. „Die mogelijkheid komt ineens uit de hoge hoed. Daarover hebben we nooit eerder iets gehoord”, aldus een verbolgen J. van den Donker (D66). „Het is bijna een onmogelijke taak voor het college”, vond P. van Belzen (CU). Heijboer zegde in ieder geval toe dat de burger er niet onder zal lijden. Een extra lastenverzwaring voor de inwoners om de personeelskosten te dekken wordt niet overwogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer