Meeste arbeidsongevallen onder metaal- en bouwarbeiders
Metaal- en bouwarbeiders geven vaker aan een arbeidsongeval te hebben gehad waardoor ze een of meer dagen verzuimden dan werknemers in andere beroepsgroepen. Dit blijkt cijfers die het CBS en TNO dinsdag publiceerden.
Werkt u in de metaalindustrie of in de bouw, heeft u een bedrijfsongeval gehad en wilt u daarover vertellen? Stuur dan een e-mail naar binnen@rd.nl
Zowel in de metaalindustrie als in de bouw verzuimde 1 op de 20 de arbeiders minstens één dag in 2015 door een arbeidsongeval. Het gemiddelde voor alle Nederlandse werknemers ligt op 1,4 procent. Andere beroepsgroepen waarin werknemers vaak slachtoffer zijn van een arbeidsongeval en dan een of meer dagen niet kunnen werken, zijn voedselverwerkende beroepen (zoals slagers), bestuurders van voertuigen, personeel dat mobiele machines bedient, tuinders, akkerbouwers en veetelers.
In negen van de tien beroepsgroepen met het meeste verzuim door arbeidsongevallen werken meer mannen dan vrouwen. Alleen in de groep van sociaal werkers en groeps- en woonbegeleiders werken meer vrouwen dan mannen. Mannen hebben ook daar vaker dan vrouwen een arbeidsongeval: in 2015 had 1,7 procent van de mannelijke werknemers in die sector een ongeluk tijdens het werk, onder de vrouwen was dat 1,0 procent.
Ruim acht van de tien metaal- en bouwarbeiders –de beroepsgroepen met de meeste arbeidsongevallen met verzuim– gaven in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) aan dat ze collega’s aanspreken op onveilig of ongezond werken. Een vergelijkbaar aandeel krijgt het zelf te horen wanneer zij onveilig werken. Elektriciens en elektronicamonteurs spreken elkaar het meest aan op onveilig werken. Bijna 89 procent van de werknemers doet dit en iets meer dan 78 procent wordt hierop aangesproken.