Gekte op de huizenmarkt
De huizenmarkt staat op een kantelpunt. De kopersmarkt verandert in rap tempo in een verkopersmarkt. Hoe kan de markt zo snel omslaan, en hebben we wel geleerd van de achterliggende crisis?
Al enige tijd komen uit Amsterdam verhalen over huizen die zwaar boven de marktprijs van de hand gaan. Ook in andere steden komt de verkoop van huizen goed op gang; in Rotterdam bijvoorbeeld, waar ik met mijn kantoor actief ben.
Als de buurt en het huis goed zijn, word je als koper niet meer serieus genomen als je onder de vraagprijs biedt. Er wordt vaak een inschrijving georganiseerd en degene met het beste bod krijgt de woning. Het is niet meer de vraag hoeveel je van de vraagprijs af krijgt, maar of je er wel tussen komt.
Hoe valt deze snelle omslag te verklaren? De rente is extreem laag en veel mensen verhuizen naar een duurdere woning tegen vergelijkbare lasten. Daarnaast is het stuwmeer van potentiële verhuizers –mensen die graag wilden verhuizen, maar dat niet konden vanwege een te hoge hypotheek of een te hoge rente–aan het leeglopen.
De verkoop gaat harder dan er woningen bijkomen. In Amsterdam zijn er zelfs makelaars die bijna failliet gaan. De verkoopcourtages worden uitonderhandeld, want de woning wordt toch wel verkocht, desnoods zelfs zónder makelaar.
In de steden waar dit aan de gang is, wordt al gewaarschuwd voor een bubbel op de huizenmarkt die groter is dan voor de start van de crisis in 2008. Hoewel er in plattelandsgebieden nog sprake kan zijn van een kopersmarkt, toont de gekte in de grote steden aan dat na een reeks van jaren de verkoper weer aan zet is.
In een dergelijke markt kun je op verschillende manieren onderhandelen. Op prijs, maar ook op voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld de vraagprijs bieden, maar dan zonder voorbehoud van financiering. Op deze manier kun je duizenden euro’s lager bieden ten opzichte van iemand die dit niet doet. Kopen zonder voorbehoud op financiering betekent dat je óf geen financiering nodig hebt óf ervan uitgaat dat financiering lukt. Dat is natuurlijk wel erg risicovol. Lukt het namelijk niet de financiering rond te krijgen, dan komt dat je op een boete te staan.
Het was jarenlang gebruikelijk om eerst je huis te verkopen en daarna pas een ander te kopen, maar nu durven verkopers weer eerst te kopen voor ze hun huis kwijt zijn. Ook banken gaan mee in deze trend. Voorheen moest je om de financiering rond te krijgen kunnen aantonen tweeënhalf jaar jaar dubbele lasten te kunnen betalen, maar inmiddels zijn er al banken die het houden bij slechts één jaar. Er zijn de afgelopen jaren veel regels over de financiële wereld uitgestort, maar niet op dit punt. En blijkbaar is het moeilijk voor veel banken om een voorzichtig beleid te handhaven als ze hier zelf het initiatief toe moeten nemen. Toch opvallend, na zo’n diepe crisis als de recente.
Uiteindelijk zal ook deze markt normaliseren. Het aanbod van de makelaar zal op enig moment weer toenemen. Als de golf kopers minder wordt en tegelijkertijd ook de rente iets oploopt, zou de verkoop best eens kunnen afnemen.
Hopelijk ben je op dat moment niet een van de laatste kopers en heb je je huis nog niet verkocht. De doorlooptijden zullen langer worden en de prijzen mogelijk licht dalen. Probeer tot die tijd het hoofd koel te houden en laat je niet gek maken.
De auteur is Master of Financial Planning. Reageren? financieel@refdag.nl