Economie

IMF looft prestaties China

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zwaait China alle lof toe voor zijn economische prestaties.

ANP
15 April 2004 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 01:08

Door de sterke groei is het land nu de op vijf na grootste economie en de op drie na grootste handelsnatie ter wereld. Dit staat in een voorpublicatie van een deel uit de ”World Economic Outlook”, de halfjaarlijkse economische vooruitzichten van het IMF voor de wereldeconomie. Het gehele rapport, inclusief groeiramingen voor de afzonderlijke landen, komt volgende week vrij, kort voor de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington.

Het belang van de rol van China is de afgelopen twintig jaar na een lange periode van afzondering duidelijk toegenomen. Het land kende een gemiddelde economische groei van 9 procent per jaar.

Gezien de structurele hervormingen zal het economische belang van China in de wereld alleen maar groter worden en dat van Japan of van de zogeheten Aziatische tijgers -Hongkong, Singapore, Zuid-Korea en Taiwan- overtreffen, aldus het IMF.

Het halfjaarlijkse rapport bevat verder opnieuw kritiek op de grote overheidstekorten van de Verenigde Staten. Die tekorten, ontstaan door enorme uitgaven voor de oorlog in Irak, stijgende sociale kosten en grote belastingverlagingen, vormen een bedreiging voor de internationale conjunctuur.

Op korte termijn heeft het uitgavenbeleid van de Amerikaanse overheid geresulteerd in groei voor de VS en de rest van de wereld, maar als de tekorten groot blijven, ontstaan er nadelige gevolgen voor de wereldeconomie. De rente gaat dan stijgen en de groei en de inkomens nemen af.

Bovendien vreest het IMF bij aanhoudend grote tekorten een verdere daling van de dollarkoers en daardoor een vermindering van de consumptieve bestedingen in de VS. Het fonds doet de Amerikaanse regering de aanbeveling zich meer in te spannen om de begroting op orde te krijgen en de tekorten sneller weg te werken dan nu de bedoeling is.

In de industrielanden als geheel staan traagheid en tekortkomingen het proces van hervormingen in de weg. Structurele hervormingen zijn nodig om de welvaart en de groei van de economie te bevorderen. „Politieke weerstand is het grootste probleem”, aldus het fonds.

Wel zijn onder meer in de financiële sector en de handel hervormingen doorgevoerd, maar op de arbeidsmarkt en bij de belastingstelsels is nog betrekkelijk weinig gebeurd. Bovendien bestaan er tussen de landen onderling grote verschillen, zo schrijft het IMF.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer