ING: brexit goed én slecht voor toerisme
De brexit heeft zowel positieve als nadelige gevolgen voor Nederlandse vakantiegangers en het inkomend toerisme. Volgens het Economisch Bureau van ING is het Britse vertrek uit de EU door het gedaalde Britse pond (ongeveer 10 procent lager) gunstig voor een vakantie in Engeland, Schotland of Wales, becijferde de bank vrijdag aan de vooravond van de vakantieperiode.
Aan de andere kant zal vooral Amsterdam schade ondervinden van de verminderde koopkracht van de Britten. Britse reizigers spenderen jaarlijks circa 900 miljoen euro in Nederland. Hotels en bed & breakfasts in de hoofdstad zijn voor 16 procent afhankelijk van Britse gasten, in de rest van Nederland ligt dat percentage op 8.
Nederlandse toeristen die buiten de EU reizen, zoals naar de VS, kampen met de euro die minder waard is geworden ten opzichte van de dollar.
Volgens de bank hebben Nederlandse reizigers relatief gezien meer last van de brexit dan gemak ervan. Nederlanders besteden in Groot-Brittannië jaarlijks ook 900 miljoen euro en profiteren nu van een voordelige Britse pond. De VS is als bestemming voor Nederlanders echter belangrijker met een jaarlijkse besteding van 1,2 miljard euro, om te wisselen tegen een duurder geworden dollar.
NBTC Holland Marketing verwacht voor de Nederlandse toeristenmarkt geen drastische gevolgen van de brexit. „De Britse markt zal iets lastiger zijn, maar dat wordt gecompenseerd door toegenomen belangstelling uit met name Duitsland en België”, aldus een woordvoerder van NBTC. Deze zomer brengen naar verwachting 3,5 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie door in Nederland, een plus van 2 tot 3 procent. Ongeveer 4,7 miljoen Nederlanders blijven voor een korte of lange zomervakantie in eigen land. Samen besteden zij naar schatting 3,5 miljard euro in de maanden juli en augustus.
Roompot Vakantieparken bevestigde vrijdag de toenemende belangstelling uit Duitsland en België. Vanuit België zijn de boekingen dit jaar met 33 procent gestegen. Klanten uit Duitsland boekten deze zomer tot dusver 12 procent meer vakantiewoningen.