Ctgb beperkt gebruik imidacloprid
Glastuinders mogen het insecticide imidacloprid voortaan niet meer gebruiken, tenzij ze een gecertificeerde zuiveringsinstallatie hebben.
Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) woensdag bekendgemaakt. De maatregel moet voorkomen dat het bestrijdingsmiddel in het oppervlaktewater terechtkomt.
De concentraties imidacloprid in sloten zijn in sommige regio’s al jaren te hoog. Metingen die dit voorjaar zijn uitgevoerd, wijzen uit dat de norm nog steeds „substantieel” wordt overschreden, aldus het Ctgb. Imidacloprid kan organismen in het water aantasten en daarmee de voedselketen in en om het water verstoren.
„Het verbod van het Ctgb is een begrijpelijke stap die ik respecteer”, zegt staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) in een reactie. Hij dreigde eerder zelf met een verbod in bepaalde glastuinbouwgebieden te komen als de Ctgb geen maatregelen zou treffen. Dat is nu van de baan.
Tuinders gebruiken imidacloprid om hun teelten insectenvrij te kunnen starten. Als de plantjes groter zijn, stappen ze veelal over op biologische bestrijding. Zonder imidacloprid is dat volgens brancheorganisatie LTO veel lastiger.
Imidacloprid ligt al jaren onder vuur van de milieubeweging. Die spreekt van ”bijengif”, omdat verschillende onderzoeken het middel in verband brengen met sterfte onder bijenvolken. Natuur & Milieu en Greenpeace juichen het besluit van het Ctgb dan ook toe.
LTO vindt dat het besluit „te vroeg” komt. Volgens eerder gemaakte afspraken hadden tuinders meer tijd om hun watersysteem op orde te brengen.