FBI levert Donald Trump munitie
De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump kan in zijn handen wrijven. Want wat anders een dure advertentiecampagne had moeten worden, loste de FBI deze week in een paar minuten voor hem op.
Nee, zijn Democratische rivaal Hillary Clinton wordt niet vervolgd. Ze loopt dus ook niet het risico dat ze de gevangenis in moet. Maar ze heeft zich wel zéér onzorgvuldig gedragen door als minister van Buitenlandse Zaken duizenden e-mails via een privéserver te verzenden.
Dat was de keiharde conclusie van FBI-chef James B. Comey, begin deze week. Hij voegde daar fijntjes aan toe dat het goed mogelijk is dat „vijandige actoren” zich toegang hebben verschaft tot topgeheime informatie op het e-mailaccount van Clinton.
Betere munitie had hij Trump niet kunnen verschaffen. Want het is één ding als je in een campagnespotje beweert dat je rivaal onbetrouwbaar is. Maar als de hoogste baas van de FBI haar aan de tand voelt en een tamelijk onbarmhartig oordeel over haar uitspreekt, is dat politiek gezien redelijk dodelijk.
Daar komt nog bij dat echtgenoot Bill Clinton vorige week een onderonsje had met minister van Justitie Loretta Lynch in haar vliegtuig in Phoenix. De oud-president „realiseerde zich dat ze zich op hetzelfde asfalt bevonden”, was het stuntelige verweer van een medewerker over de zogenaamd ‘toevallige’ ontmoeting.
Die ontmoeting had plaats aan de vooravond van de publicatie van een rapport van het ministerie van Justitie over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi in 2012. Als de destijds verantwoordelijke minister wordt Hillary Clinton verweten dat zij onvoldoende zorg voor de veiligheid van het diplomatieke personeel heeft gedragen.
Het gesprek tussen Clinton en Lynch leidde tot verontwaardigde reacties, niet in de laatste plaats van Trump zelf. „Dit is verschrikkelijk. Hoe slecht is dit in de oordeelsvorming? Wie zou zoiets doen?”
Dat laatste kan met evenveel gemak van Trump zelf worden gezegd. Want de denigrerende opmerkingen die hij in de loop der tijd over zijn politieke rivalen heeft gemaakt zijn zelfs op tien handen niet meer te tellen.
Maar een ondervraging door de FBI en vermeende beïnvloeding van de minister van Justitie zijn hoe dan ook gegevens waar de Trumpcampagne zeer dankbaar gebruik van zal maken.
Clinton heeft Trump tot nu toe steeds verweten dat hij geen politieke ervaring heeft, te temperamentvol is en onbetrouwbaar is.
Dat onbetrouwbaar zijn zou zich weleens als een boemerang tegen Clinton kunnen keren. De laatste week was een voorlopig dieptepunt in haar campagne. Dat gaf ze ook zelf toe: „Ik heb op dit gebied werk te doen.”
Het wachten is op de volgende laag modder die Clinton naar Trump zal smijten. Want die zal ze nodig hebben om haar kans op een plek in het Witte Huis nog enigszins veilig te stellen. Al met al zal de campagne er de komende maanden niet fraaier op worden. Maar dat viel ook niet bepaald te verwachten.