Politiek

„Nieuw kabinet hoeft niet te bezuinigen”

DEN HAAG. Het volgende kabinet hoeft niet opnieuw te bezuinigen. Maar voor nieuwe investeringen is ook geen extra geld beschikbaar. Die uitgaven zullen moeten worden gedekt door elders in de begroting geld weg te halen.

Redactie politiek
1 July 2016 17:50Gewijzigd op 16 November 2020 04:42
beeld ANP, Lex van Lieshout
beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat stelt een adviesgroep waarin topambtenaren van een aantal ministeries zitten, net als als vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau vrijdag. Deze Studiegroep Begrotingsruimte baseert zijn ideeën op gegevens van het CPB.

De afgelopen jaren moest er vanwege de economische en financiële crisis enorm worden bezuinigd. In totaal gaat het voor de periode 2010 tot en met 2017 om zo’n 50 miljard euro.

Volgens het advies zal er een begrotingsoverschot van 0,6 procent zijn en daalt de schuld naar 54 procent in 2021 als de berekeningen van het CPB uitkomen. Door deze positieve cijfers hoeft het volgende kabinet niet opnieuw te snijden in de uitgaven. De verwachting is dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,4 procent, meldde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën ) vorige maand in de Voorjaarsnota.

Verder pleit de Studiegroep voor een vereenvoudiging van de begrotingsregels. Ook moet de begroting meer gaan meebewegen met de economie. Dat betekent dat er in goede tijden reserves moeten worden opgebouwd, waardoor er minder hoeft te worden bezuinigd in economisch slechte tijden.

Het is goed nieuws dat de studiegroep begrotingsruimte zegt dat er geen nieuwe bezuinigingen nodig zijn. Maar daarmee zijn we er nog niet. Wat de SGP betreft moet er in een nieuw regeerakkoord toch stevig geïnvesteerd worden waarvoor dekking nodig is. In de eerste plaats omdat in het veiligheidscluster, en met name bij defensie, veel extra geld nodig is om onze veiligheid te kunnen waarborgen. In de tweede plaats omdat de lasten, met name op arbeid, de afgelopen jaren fors omhoog zijn gegaan. Om werkgelegenheid te stimuleren en om koopkracht te verbeteren zullen de lasten drastisch moeten verminderen. Alleen al voor de noodzakelijke koopkrachtsverbetering van eenverdieners is fors geld nodig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer