Eén sms-je vergroot overlevingskans bij hartstilstand
MAASTRICHT. Meer dan een kwart van de mensen overleeft een hartstilstand als burgerhulpverleners binnen zes minuten worden gemobiliseerd door middel van een tekstberichtje.
Dit is aanzienlijk meer dan wanneer deze vorm van hulp achterwege blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+, waarvan de resultaten recent zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Resuscitation.
De bevindingen tonen voor het eerst het positieve effect van het oproepsysteem voor burgerhulpverleners aan. Daarnaast onderstrepen ze de oproep van de Hartstichting voor meer in reanimatie getrainde mensen in de samenleving.
Naar schatting overleeft slechts één op de tien mensen een hartstilstand. De kans op overleving wordt groter naarmate binnen zes minuten kan worden gestart met reanimatie en daarbij een automatische externe defibrillator (AED) wordt ingezet.
Nederland telt inmiddels 130.000 mensen die als burghulpverlener actief zijn. Dit zijn geregistreerde vrijwilligers die zijn geoefend in reanimeren en die tevens in staat zijn om een AED te gebruiken. Door invoering van een speciaal oproepsysteem kunnen zij snel worden gemobiliseerd op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt.
Met aanzienlijk succes, zo blijkt nu uit bevindingen van Maastrichtse onderzoekers. Tijdens de onderzoeksperiode van twee jaar werden in Limburg 833 mensen gereanimeerd na een hartaandoening. In 422 gevallen werd het oproepsysteem voor burgerhulpverleners gebruikt. In de overige situaties was er al een ambulance aanwezig of vond reanimatie plaats in een openbare gelegenheid.
Na een oproep werd in 291 gevallen minstens één hulpverlener gemobiliseerd en kon tijdig worden gestart met reanimatie. Uiteindelijk overleefde 27 procent van de mensen daardoor een hartstilstand. In het geval dat een oproep niet leidde tot respons van een burgerhulpverlener, bleek de overlevingskans 16 procent.