Cultuur & boeken

Mediation bij conflicten in de kerk

Soms hoor je iemand vertellen over zijn werk en denk je: „Hé, dat zou ik ook wel willen doen, wat mooi!” Dat was mijn ervaring bij het lezen van ”Geloven in mediation”, over mediation en de kerk.

Nico van der Voet

30 June 2016 20:19Gewijzigd op 16 November 2020 04:40
beeld iStock
beeld iStock

In kerken wordt wat geruzied, en het levert zo veel pijn op! Een pastor kan proberen te bemiddelen. Die vindt dat meestal moeilijk. Soms is hij zelf onderdeel van het conflict. Als dat niet zo is, heeft hij wel een visie op het probleem. Hij is geen objectieve buitenstaander. Soms is het nodig om te ‘preken’ en mensen tot de orde te roepen. Het gevolg kan zijn dat ze dan geen van allen nog naar de dominee luisteren. Het is echt moeilijk om daar uit te komen. Vaak blijven conflicten in de kerk onopgelost. Mensen vertrekken daarop uit hun gemeente, met pijn of boosheid in hun hart.

Nu is er al tien jaar het Platform Church Mediation. Daarbij zijn tientallen mediators aangesloten die hun vaardigheden graag toepassen bij kerkelijke ruzies en bij ruzies tussen christenen die ook een uitstraling hebben naar de christelijke gemeente (denk aan familieruzies, grote huwelijksproblemen). In ”Geloven in mediation” leggen ze uit wat mediation is en geven ze allerlei voorbeelden uit de praktijk. Een mediator is geen psycholoog die doorvraagt over psychische problematiek die een rol kan spelen. Hij is geen dominee die mensen ertoe oproept om Christus na te volgen. Hij is geen jurist die uitzoekt wat mag of niet mag bij een conflict, of welke partij juridisch gelijk heeft. Hij is geen historicus die kan uitleggen waar problemen vandaan komen.

Toch houdt een mediator met al deze aspecten rekening. Hij doet dat door de betrokken buitenstaander te blijven. Het conflict is van de mensen zelf. Zij moeten eruit komen op een manier die beide partijen min of meer vrede geeft. De mediator bemiddelt in het gesprek, zodat mensen eerlijk durven te uiten wat hun verlangens en teleurstellingen zijn. En ook: zodat ze beter naar elkaar gaan luisteren. Graven in het verleden en elkaar verwijten maken moet plaatsmaken voor oplossingsgericht denken met het oog op de toekomst. Een mediator preekt niet, maar hij geniet wel als mensen die eerst ruzie maakten elkaar in Christus’ naam kunnen vergeven en samen verdergaan, of zo goed mogelijk uit elkaar gaan.

De auteurs komen uit verschillende kerken. Het verschilt nog wel per kerk of er bij conflicten mediators worden ingezet. Alle kerken kennen wel zoiets als visitatie. De Protestantse Kerk in Nederland noemt mediation zelfs in de kerkorde, als een mogelijkheid om bij conflicten te gebruiken.

Mijn conclusies op grond van dit boek: mediation kan zeer helpend zijn bij kerkelijke ruzies of ruzies tussen gelovigen in andere situaties. Wie wil weten wat mediation inhoudt, kan in dit boekje terecht. En ten slotte: ik blijf toch maar gewoon docent. In het boekje wordt namelijk niet uitgelegd hoe je mediator kunt worden.


Boekgegevens

”Geloven in mediation”, J. Cor Schaap, Cor Hoogerwerf, Tom Rijken e.a.; 
uitg. Narratio, Gorinchem, 2016; ISBN 978 90 526 3 945 1; 120 blz., € 12,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer