Cultuur & boeken

Opvoeden: alle ouders een beetje meester of juf

Andrea van Hartingsveldt, bekend van haar Bijbelstudies voor vrouwen, de serie ”Komt kinderen” en artikelen in de GezinsGids, schrijft samen met haar echtgenoot Frans nu de serie ”Opvoedingsreis”. Het tweede deel kreeg als ondertitel mee ”Bijbelse opvoeding en huisgodsdienst”.

Anja Helmink-Stam
30 June 2016 20:27Gewijzigd op 16 November 2020 04:40

In ”Opvoedingsreis deel 1” denken (aanstaande) ouders na over het doel van de opvoeding, de weg daar naartoe en de bagage die ouders en kinderen op die weg nodig hebben. De Van Hartingsveldts vatten dit alles samen als: het fundament of uitgangspunt van een Bijbelse opvoeding. ”Opvoedingsreis deel 2” gaat dieper in op concrete thema’s rond godsdienstige opvoeding. Zo komen onder anderen aan de orde: bidden, Bijbellezen, psalmversjes en Bijbelteksten leren en de invulling van de zondag.

In de inleiding noemen de schrijvers hun boek niet alleen een leesboek, maar vooral ook een luisterboek. Het gaat erom wat de Heere in Zijn Woord over het onderwerp zegt. Het boek is tevens doeboek: opvoeders gaan aan de slag met vragen en voorbeelden.

„Opvoeden is niet eenvoudig”, stellen de schrijvers. „Het grootste probleem voor de opvoeding is de zonde die in ons eigen hart woont. Bijbels opvoeden blijft onmogelijk van onze kant maar is door genade bij God vandaan mogelijk.”

Elk hoofdstuk van het boek neemt een Bijbelgedeelte als uitgangspunt, waarna er gespreksvragen volgen. Later volgen er nog meer gespreksvragen, wat het boek erg geschikt maakt voor gebruik in opvoedingsgroepen. Vanuit de Bijbel trekt het echtpaar lijnen naar de dagelijkse opvoedingspraktijk. Dan volgen er een casus en een citaat en vervolgens tips om kinderen erbij te betrekken en boekentips.

In hoofdstuk 1 gaan de schrijvers in op de godsdienstige ontwikkeling van het gemiddelde kind. Fijn is dat ze benoemen dat het bij kinderen met een verstandelijke beperking anders kan gaan en dat kinderen met gedragsproblemen soms een andere aanpak nodig hebben.

”Opvoedingsreis deel 2” gaat niet uitvoerig in op de verschillende leeftijdsgroepen. Dit maakt het erg geschikt voor het gebruik in opvoedingsgroepen. Die worden nogal eens bezocht door ouders met kinderen van verschillende leeftijden.

Voor gebruik thuis zou het kunnen zijn dat ouders meer geïnteresseerd zijn in een boek dat uitgebreider ingaat op de opvoedingsfase waarin hun kind zich op dat moment bevindt, bijvoorbeeld die van kleuters. Daarbij komt dat er nog enkele redenen te noemen zijn waarom het boekje meer geschikt is voor gebruik in opvoedgroepen.

Zo raden de schrijvers ouders bij het onderwerp ”Betrekken” aan om met de kinderen bepaalde boeken te lezen of er samen uit te werken. Voor lang niet alle ouders is dit haalbaar, zij kunnen niet nog eens een boek of tien extra aanschaffen. Misschien is het voor een volgend boekje een idee om wat meer sites in plaats van boeken te noemen.

Verder worden er veel vaardigheden van ouders verwacht; ze moeten allemaal een beetje meester en juf zijn. Voor sommige ouders betekent dit een te grote belasting. Niet iedereen ziet het zitten om vooraf een vraag te stellen over het Bijbelgedeelte, zelf de verhaallijn samen te vatten, moeilijke woorden uit te leggen en achteraf ook nog vragen te stellen. En dan ook nog thuis een Bijbelse kijktafel maken om het Bijbelgedeelte te verduidelijken? Er zullen ouders zijn die dit toch meer een idee voor school zullen vinden.

De auteurs schreven een degelijk opvoedkundig werkje dat met name geschikt is voor het gebruik in opvoedgroepen. Voor ouders is het, gezien de vereiste vaardigheden en aan te schaffen boeken, wellicht wat te veel van het goede.


Boekgegevens

”Opvoedingsreis deel 2, Bijbelse opvoeding en huisgodsdienst”, Frans en Andrea van Hartingsveldt; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2016; ISBN 978 94 6278 566 3; 120 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer