Economie

Gifstoffen maken levering mosselen „uitdaging”

YERSEKE. Restaurants en vis­winkels in Zeeland verkopen minder mosselen sinds de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorige week gif heeft ontdekt in mosselen uit de Oosterschelde. Uit de jongste metingen bleek woensdag dat het gif nog niet is verdwenen.

Jan Dirk van Scheyen
29 June 2016 12:20Gewijzigd op 16 November 2020 04:36
ROTTERDAM. Vishandel Schmidt Zeevis en restaurant Kaat Mossel in Rotterdam zorgden dinsdag voor een stunt door al vóór de officiële start de opening van het mosselseizoen te claimen (foto). De Zeeuwen zijn hier erg verbaasd over, liet een woordvoerster va
ROTTERDAM. Vishandel Schmidt Zeevis en restaurant Kaat Mossel in Rotterdam zorgden dinsdag voor een stunt door al vóór de officiële start de opening van het mosselseizoen te claimen (foto). De Zeeuwen zijn hier erg verbaasd over, liet een woordvoerster va

Rinus van Stee, mededirecteur van zee-eterij en viscounter De Viskêête in Yerseke, bespeurt „een miniem verschil” in de verkoop van mosselen in zijn viswinkel annex restaurant. „We verkopen er iets minder, maar dat hoeft op zich niet aan de berichten over dat gif te liggen”, stelt hij. „Want de NVWA communiceerde heel netjes dat er niks mis is met de mosselen die al te koop zijn. Het hangt ook samen met het nieuwe mosselseizoen, dat woensdag begint. Nu zijn ook de bodemcultuurmosselen er weer. De echte liefhebber wacht tot die verkrijgbaar zijn.”

Deze traditionele mosselen worden op de bodem van de Ooster­schelde gekweekt, in tegenstelling tot hangcultuurmosselen, waarvan het zaad hangend in het water tot wasdom komt.

Mosselen uit de door de NVWA vorige week gesloten gebieden in de Oosterschelde worden nu voortdurend getest. Pas als blijkt dat ze ‘schoon’, dus vrij van het zenuwgif tetrodotoxine, zijn mogen ze weer de markt op. Vanmorgen werd bekend dat de concentratie TTX de afgelopen dagen juist is toegenomen.

De kwekers en handelaren leveren alleen mosselen uit veilige gebieden. „Ook als is het een logistieke uitdaging, het seizoen kan daardoor van start gaan”, zei voorzitter Wouter van Zandbrink van de Vereniging De Mossel­handel vanmorgen bij de officiële aftrap in Yerseke.

TTX is een van de meest voorkomende gifstoffen die dieren zelf kunnen aanmaken om zich te verdedigen. TTX kan bij inname de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden. De stof komt verspreid over de hele wereld veel voor in de natuur. Overigens werden in de twee gesloten gebieden toch al nauwelijks Zeeuwse bodemcultuurmosselen gekweekt. Wel bevinden zich er verwaterpercelen of ‘natte pakhuizen’, waar mosselen verwateren (zichzelf van zand ontdoen).

Rinus van Stee weet dat de tests veel geld kosten, „maar er is ons veel aan gelegen om een veilig product te verkopen”, zegt hij. „We hebben er niets aan als mensen ziek worden door het eten van mosselen. Daarom mogen die onderzoeken wel wat kosten.” Hoe het gif in de mosselen terechtkwam, is niet duidelijk. Mogelijke bronnen zijn algen of bepaalde bacteriën.

Mede-eigenaar Henk van der Linden van zeevishandel Cash & Carry in Vlissingen zegt dat zijn winkel duidelijk minder mosselen verkoopt. „Maar of dit een omzet­daling teweegbrengt, weet ik pas aan het eind van de week. De meeste mensen eten de schelp­dieren op vrijdag of zaterdag”, aldus Van der Linden.

„Natuurlijk zijn alle mosselen in de winkel veilig, maar ja, je weet hoe mensen zijn. Het woord gif valt, ze schrikken enorm en zijn meteen op hun hoede. Normaal verkoop ik op een doordeweekse dag twee tot drie dozen mosselen, nu hooguit één”, aldus de vishandelaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer