Beurzen Europa veren op na zware verliezen
AMSTERDAM (ANP). De Europese effectenbeurzen lieten dinsdag enig herstel zien van de zware koersverliezen sinds vrijdag de uitslag van het Britse brexit-referendum bekend werd. Wel blijft er grote onzekerheid onder beleggers over de gevolgen van het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie.
De AEX-index in Amsterdam stond tegen het einde van de ochtendhandel 1,9 procent in de plus op 419,35 punten. De MidKap ging 1,8 procent vooruit tot 588,69 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,7 procent neergezet. In Milaan en Madrid klommen de graadmeters respectievelijk 4,3 en 2,4 procent. Zürich won 2,1 procent.
De handel krijgt steun van de verwachting dat overheden stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Ook zijn waarschijnlijk koopjesjagers op de markt actief nu aandelen sterk in prijs zijn gedaald.
In de AEX stonden alle fondsen in het groen. Sterkste stijger was Randstad met een winst van 4,7 procent, gevolgd door KPN (plus 3,9 procent). ING en NN Group wonnen tot 3,3 procent. In de MidKap stonden TomTom en OCI bij de grootste winnaars met plussen tot 4,6 procent.
In Londen toonden de banken wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 6 procent, Royal Bank of Scotland veerde 3,6 procent op en Barclays noteerde een winst van 4,6 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 3,5 procent en het Franse BNP Paribas steeg 5 procent in Parijs.
In Milaan was UniCredit een flinke stijger met een winst van 6 procent. In Madrid tekende Banco Santander een winst van 3,3 procent op.
Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 47,25 dollar en Brentolie klom 1,7 procent tot 47,98 dollar per vat.
De euro noteerde een stand van 1,1073 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.
De goudprijs gaat juist omlaag. De prijs van het edelmetaal is naar het hoogste niveau in twee jaar geklommen omdat veel beleggers vluchtten in veilig geachte beleggingen zoals goud, maar ook in Duitse staatsleningen en de Japanse yen.