Economie

„Niet blij met dominantere positie Duitsland”

TILBURG (ANP). Dat de Britten hebben besloten uit de Europese Unie te stappen, betekent concreet dat Duitsland meer macht krijgt. Dat is slecht nieuws voor kleine EU-landen. Dat concludeert Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financiën aan de universiteit van Tilburg vrijdag in een reactie op de aanstaande brexit.

24 June 2016 20:11Gewijzigd op 16 November 2020 04:30

De zetelverdeling in het Europees Parlement is gerelateerd aan het inwonertal van een lidstaat. Volgens Verbon zijn daardoor, anders dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, de belangen van kleine lidstaten onvoldoende gewaarborgd.

In een federatie, zoals in de VS, is dat volgens hem betere geregeld. „Iedere staat, groot of klein, heeft twee afgevaardigden in de Senaat. Dus de kleintjes hebben een sterk gewicht tegen de macht van de groten. In de EU ligt dat anders”, legt de hoogleraar uit. „Duitsland wordt nu nog machtiger en daar ben ik niet zo blij mee.”

Verbon was en is ook niet zo tevreden over de EU. „Veel vooruitgang is er mijns inziens niet geboekt. Bij grote crises gebeurt er niks. Kijk naar het vluchtelingenvraagstuk. Wat is de EU nou?”

Volgens de hoogleraar is de brexit zowel financieel-economisch als juridisch een interessante case. „Wat gaat het voor de EU en Groot-Brittannië betekenen? Ik ben benieuwd. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen in de voetbalwereld nu het Bosman-arrest, een EU arrest, niet meer voor de Britten opgaat. Europese spelers kunnen dan niet meer zo eenvoudig naar de Engelse premier League getransfereerd worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer