Lekker aan de poets met soda en groene zeep
Het zou overdreven zijn om te zeggen dat poetsen leuk is, maar het wordt wel een stuk grappiger na het lezen van ”Het grote poetsboek” van Diet Groothuis.
Je hebt doe-, kijk- en leesboeken, en nog wat varianten, en bij het onderwerp ”schoonmaken” zou je denken aan een doeboek zonder poespas. Maar ”Het grote poetsboek” van dichter, literatuurwetenschapper en poetsgoeroe Diet Groothuis is allereerst een leesboek. Gaandeweg verandert het in een doeboek, en tegen die tijd ben je er langzaam maar zeker en voorgoed van overtuigd geraakt dat een schoon huis belangrijk is. Sterker, je wilt niet anders meer dan soda en groene zeep in huis halen en de ramen openzetten.
Het helpt dat de auteur zelf chaotisch is en toegeeft dat poetsen vervelend is. En dat ze dan schrijft: „Niet-chaotische mensen beseffen nauwelijks dat chaotische mensen elke dag in hun leven een jungle vol gevaren, valstrikken en hinderlagen betreden en veel steun en waardering verdienen. Vooral als laatstgenoemden een glanzend aanrecht, een fiets met opgepompte banden hebben en kleren zonder gaten dragen.”
Een schoon huis geeft rust, en dat is wat waard. Alleen: de kennis van grootouders en moeders dreigt te verdwijnen. Groothuis noemt het voorbeeld van een vriendin, „eind twintig, goed opgeleid, leuk werk”, die geen idee heeft hoe ze haar huis moet schoonhouden. Nooit geleerd.
Poetsen moet je dus misschien gewoon van iemand leren, en het boek helpt hedendaagse huisbewoners in elk geval een handje. Het gaat over onmisbare zaken zoals microvezeldoekjes, soda en schoonmaakazijn. Juist als je een hekel hebt aan poetsen, is het slim om goede materialen in huis te halen, stelt Groothuis, waarbij goed niet per se duur betekent. En als je niet graag stofzuigt, is het wijs om het langzaam te doen, dan zuig je per beweging meer stof op. Iets anders: wassen op 30 of 40 graden is goed voor het milieu, maar kan slecht voor de gezondheid zijn. Op kriebeligheden als huisstofmijt en bacteriën en parasieten maakt een was op 60 graden pas echt indruk.
De stel-niet-uitmethode
Uitstellen is gemakkelijk. (…) Je kunt ook even aanpakken. Hoe?
Het maakt niet uit waar je begint. Begin gewoon ergens. Elk begin is goed.
Iets doen is beter dan niets doen. Lekker gegeten, tafel vol vaat, de keuken een puinhoop? Doe gewoon íéts, al zet je maar de vaat in de vaatwasser of maak je de tafel leeg.
Denk in kleine stappen. Uitstelgedrag ontstaat als je voor je gevoel geen overzicht meer hebt. Werk stap voor stap door de rommel en viezigheid heen. Eenmaal begonnen wordt het steeds makkelijker om door te gaan.
Vorm een opruimroutine. Maak voor je naar bed gaat een vast rondje door het huis. Afstandsbedieningen in de la, schoenen in de hal, tafels leeg, keuken schoon, kussens opgeschud. Een nieuwe dag start beter in een fris, opgeruimd huis.
Een van de poetsmanieren uit ”Het grote poetsboek”. De andere drie zijn ”de juiste volgorde”, ”clean as you go” en ”snelpoetsen”.
Boekgegevens
”Het grote poetsboek. Snel en simpel een opgeruimd huis”, Diet Groothuis; uitg. Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2016; ISBN 978 90 450 2940 5; 302 blz.; € 19,99.