Kampen ziet ruimte voor koggemuseum
KAMPEN. Een 600 jaar oud schip dat enkele maanden terug uit de IJssel is gelicht: waar en hoe moet dit worden geëxposeerd? Diverse organisaties kwamen woensdag in Kampen met ideeën. Die variëren van een omgebouwde school tot een parklandschap dat het middeleeuwse Hanzeverbond als voorloper van de Europese Unie ziet.
De IJsselkogge werd in februari uit de rivier getild. Het middeleeuwse handelsschip is volgens velen het icoon van het Hanzeverbond, een middeleeuws netwerk van samenwerkende Europese steden. Er is geld beschikbaar voor een vitrine waar de kogge in kan staan, de zogeheten terugvaloptie. „Maar ik zou me voor mijn kop slaan als we dat zouden realiseren terwijl er betere ideeën voorhanden zijn”, zei burgemeester Koelewijn. Het meest uitgewerkte plan dat woensdagavond in de Stadskazerne werd gepresenteerd is van cultureel ondernemer Paul Golembiewsky. „Van het Europa van nu hebben we nooit een beeld. In het oude Europa was er al een verbintenis: de Hanzesteden. Economie, wetenschap en cultuur werden via de scheepvaart en handelsroutes verspreid.” In zijn park naast station Kampen-Zuid is plaats voor verschillende Europese Hanzesteden.
Kampenaar Ernst Hupkes ziet het middeleeuwse wrak graag op de binnenplaats van de oude hbs, een schoolgebouw aan de zuidkant van de binnenstad. Een andere Kampenaar deed de suggestie de kogge in de Bovenkerk te plaatsen. Een technische uitwerking van zijn plan ontbrak. Alle plannenmakers zien de kogge vooral ook als toeristische trekpleister.