Binnenland

Wageningers bedenken oplossing voor fosfaatvervuiling

Wageningse onderzoekers zijn erin geslaagd om fosfaat uit oppervlaktewater te verwijderen. Door toepassing van natuurlijke zouten laten ze fosfaatzouten uitvlokken. De naar beneden gedwarrelde fosfaatdeeltjes worden vervolgens vastgelegd in de onderwaterbodem met gemodificeerde klei, meldden de wetenschappers vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Water Research.

Redactie wetenschap
15 June 2016 13:07Gewijzigd op 16 November 2020 04:16

„We kunnen overbemesting in vrijwel alle wateren aanpakken. Dit biedt ook veel perspectief voor derdewereldlanden, waar overmatige vermesting van het oppervlaktewater een sterk groeiend probleem is”, aldus Miquel Lürling van Wageningen University.

In Nederland is de fosfaatvervuiling door overbemesting vooral een erfenis uit het verleden.

Wereldwijd levert vervuiling met fosfaten en nitraten de grootste problemen op voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Er ontstaan dode, zuurstofloze zones, er treedt algenbloei op van met name blauw­algen en er is sprake van verlies aan biodiversiteit. Giftige blauwalgen vormen bovendien een gevaar voor de gezondheid van mens en dier.

Het vervuilde oppervlaktewater levert wereldwijd een enorme kostenpost op; de bemeste wateren zijn niet meer te gebruiken voor recreatie, irrigatie, aquacultuur en drinkwaterbereiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer