Buhrmann-topman snapt kraak niet
Topman F. Koffrie van Buhrmann weet niet eens hoe hij op de eigen website van zijn bedrijf komt. Laat staan dat hij begrijpt hoe een buitenstaander woensdagavond de internetsite van Buhrmann kon kraken, waardoor de jaarcijfers voortijdig op straat lagen.
„Ik kan niet oordelen hoe makkelijk of moeilijk dat is”, bekende de bestuursvoorzitter donderdag ruiterlijk. Het handelshuis Buhrmann, dat inmiddels voor ongeveer 12 procent van de omzet afhankelijk is van verkoop via internet, stond erbij en keek ernaar. Ook heeft het bedrijf nauwelijks een verklaring voor de koersexplosie van het aandeel Buhrmann op de Amsterdamse effectenbeurs van woensdag.
Volgens Koffrie was het persbericht over de jaarcijfers voor de sluiting van de handel aan het Damrak nog niet eens klaar. De koers steeg tegen het eind van de handel met ruim 10 procent.
„Ik citeer analisten als ik zeg dat het komt doordat een van onze Amerikaanse concurrenten om twee uur goede cijfers bekendmaakte”, aldus Koffrie. Toch kwam de koersexplosie pas aan het einde van de dag.
Verder wijst Koffrie er zelf op dat die concurrent wel in retail zit en Buhrmann niet. Toen de koers van het aandeel Buhrmann afgelopen zomer voorafgaand aan een winstwaarschuwing sterk kelderde, kaartte het bedrijf de zaak zelf aan bij beurswaakhond STE. Dat onderzoek leverde overigens niets op.
Kantoorartikelenhandelaar Buhrmann boekte een scherpe winstdaling over 2001. De nettowinst zakte in tot 55 miljoen euro, tegen 221 miljoen euro een jaar eerder. De omzet nam wel toe, maar die groei was volledig toe te schrijven aan bedrijven die zijn overgenomen, zoals de kantoorartikelenpoot van Samas en het Amerikaanse USOP.
Buhrmann is voor de helft van de omzet en voor een nog groter gedeelte van de winst (60 procent) afhankelijk van de activiteiten in de VS. „De markt in de VS is nu al een paar maanden stabiel op een laag niveau. We gaan ervan uit dat dit nog een paar maanden zo blijft”, zegt Koffrie. Voor Europa geldt volgens hem een iets ander beeld. „Daar is de krimp kleiner, later begonnen en minder diepgaand.”