In koelkasten de Eufraat af, weg uit Fallujah
FALLUJAH. Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken de belegerde Iraakse stad Fallujah ontvlucht, zeer tot ongenoegen van terreurorganisatie IS. Die zou vertrekkende mensen doodschieten. De aangewezen route is over het water van de Eufraat, desnoods in koelkasten.
De Eufraat: dat is nog de enige uitweg voor de zo’n 50.000 overgebleven inwoners van Fallujah. Veel mensen proberen over de rivier de stad uit te komen. Ze zouden daarvoor zelfs koelkasten gebruiken, meldde persbureau Reuters. De meesten vertrekken in het duister van de nacht. Het Iraakse leger voert een hevige strijd om Fallujah te heroveren op IS.
Fallujah telde ooit meer dan 300.000 inwoners en is een van de eerste steden die IS in 2014 innam. Aanvankelijk juichten veel soennitische inwoners de komst van de terroristen toe, in de veronderstelling dat ze het Ba’athregime van de verdreven dictator Saddam Hussein terugkregen. De steun kalfde echter razendsnel af.
IS legde strenge regels op, onder meer op het gebied van kleding. De inwoners van de stad verarmden, en al een jaar geleden begonnen de voedseltekorten te nijpen. In september arriveerde een laatste hulptransport in de stad. IS zou mensen intussen de schaarse etenswaren afpakken.
Dat IS niet zachtzinnig optraden, blijkt ook uit een massagraf die Iraakse regeringstroepen dit weekeinde bij Fallujah ontdekten waarin zo’n 400 lichamen lagen. Het zou voornamelijk gaan om door IS omgebrachte krijgsgevangenen.
Ooggetuigen verklaarden dat dit weekend zeker vier burgers op de Eufraat zijn verdronken in hun poging Fallujah te ontvluchten. Hun boot sloeg om, waardoor twee kinderen, hun moeder en een man omkwamen. Lokale autoriteiten verklaarden tegenover The New York Times dat de afgelopen dagen al zeker zo’n tien mensen op dergelijke wijze zijn omgekomen.
De motivatie om weg te komen is echter sterk. „Ik riskeerde mijn leven omdat ik zeer bezorgd was voor mijn kinderen en er in Fallujah bijna niets meer te krijgen was: geen voedsel, geen elektriciteit, geen benzine, niets”, zei een gevluchte vrouw uit Fallujah in The New York Times.
Naar schatting zijn er nog zo’n 50.000 inwoners in Fallujah, onder wie 20.000 kinderen. De komst van de sjiitische milities zien veel inwoners met angst en beven tegemoet. Ze zijn bang dat de milities wraak zullen uitoefenen, omdat ze met IS geheuld zouden hebben.