Politiek

Kamer wil visie kabinet op Duits besluit Armeense genocide

DEN HAAG. De Tweede Kamer wil een brief van het kabinet over de Duitse erkenning van de Armeense genocide.

Redactie politiek
3 June 2016 11:32Gewijzigd op 16 November 2020 03:59
CU-Kamerlid Voordewind, beeld ChristenUnie.
CU-Kamerlid Voordewind, beeld ChristenUnie.

Het verzoek tot die brief, donderdag ingediend door CU-Kamerlid Voordewind, werd door nagenoeg alle fracties gesteund.

De Nederlandse regering spreekt nog altijd over „de kwestie van de Armeense genocide”, daarmee een regelrechte erkenning van die genocide als historisch feit ontwijkend. De ChristenUnie, maar ook andere partijen zoals SP en SGP, willen dat het kabinet heldere taal spreekt. Zij zouden, als de brief er eenmaal is, ook een Kamerdebat over de kwestie willen hebben.

Dat laatste willen regeringspartijen VVD en PvdA echter niet. Zij stellen zich op het standpunt dat de Kamer vorig jaar nog uitvoerig over de zaak heeft gedebatteerd en dat opnieuw druk uitoefenen op het kabinet geen zin heeft. „Ik zie niet zo veel verschil tussen wat de Duitsers nu pas doen en wij al in 2004 deden, anders dan dat de betreffende resolutie in Duitsland met één stem voor en één stem onthouding is aangenomen, en wij dus helaas van unanimiteit naar twee stemmen tegen zijn gegaan”, zei VVD-Kamerlid Ten Broeke donderdag.

Voordewind daarentegen betoogde dat het Kamerdebat dat hij wil, geen herhaling van zetten betekent. „Het is geen terugblik op het debat dat we de vorige keer hebben gevoerd, omdat nu ook bondskanselier Merkel zich achter de resolutie van de Bondsdag heeft geschaard. Het gaat derhalve om een historisch besluit en een nieuw feit.”

VVD en PvdA hielden echter voet bij stuk en wijzen het houden van een Kamerdebat af.

In Nederland heeft het parlement de Armeense genocide wel expliciet erkend, namelijk door het unaniem aanvaarden, in 2004, van de motie-Rouvoet. Het kabinet heeft die stap echter nooit willen nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer