Europese beurzen openen met winst
AMSTERDAM (ANP). De AEX-index in Amsterdam is de handelssessie vrijdag met winst begonnen. Ook elders in Europa kleurden de koersborden groen. Beleggers zijn in afwachting van het banenrapport in de Verenigde Staten later op de dag. Daarbij wordt mogelijk meer duidelijk over een al dan niet snelle renteverhoging in de VS.
De AEX-index stond in de vroege handel 1 procent hoger op 452,06 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 670,63 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen koersten tot 1,1 procent hoger.
ArcelorMittal was op het Damrak de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 3 procent. Chemieconcern DSM sloot de rij in de AEX met een min van 0,2 procent en was daarmee de enige verliezer. In de MidKap was biotechbedrijf Galapagos het beste jongetje van de klas met een winst van 1,9 procent. Delta Lloyd (min 1,3 procent) was bij de middelgrote fondsen de sterkste daler na een adviesverlaging.
De overname die Beter Bed voorbeurs aankondigde zorgde nauwelijks voor een koersreactie. Het bedrijf kondigde aan zijn veel kleinere Zweedse branchegenoot Sängjätten over te nemen, zonder daarbij financiële details af te geven.
Hotelketen Accor was in Parijs een opvallende stijger. Het aandeel won 3,7 procent na berichten over de Chinese investeerder Jin Jiang die zijn belang in het bedrijf wil opvoeren tot 29 procent. Dit zou vrijwel een verdubbeling betekenen ten opzichte van het huidige belang van 15 procent.
RWE won in Frankfurt ruim 5 procent. Het energiebedrijf profiteerde onder meer van een adviesverhoging. Ook het aandeel van branchegenoot E.ON (plus 2,3 procent) maakte een sprongetje.
Beleggers krijgen later op de dag nog een reeks macro-economische cijfers te verwerken. Zo worden cijfers gepubliceerd over de Europese dienstensector en die in belangrijke eurolanden als Frankrijk en Duitsland afzonderlijk.
De euro was 1,1154 waard tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie stond 0,3 procent in de plus op 49,33 dollar per vat, Brent werd 0,4 procent duurder bij 50,24 dollar per vat.