Politiek

„Zorgen voor schepping draait ten diepste om rechtvaardigheid”

Nederland duurzamer maken. Dat is wat CU-Kamerlid Dik-Faber vooral voor elkaar wil krijgen. „Rentmeesterschap is een Bijbelse opdracht. Het past ons christenen daarin voorop te lopen.”

Kees de Groot
2 June 2016 21:27Gewijzigd op 16 November 2020 03:58
Om te verduurzamen zouden kerken zonnepanelen op het dak kunnen leggen, suggereert ChristenUnie-Kamerlid Dik Faber. Zoals de Nederlands Gereformeerde Kerk in Bunschoten heeft gedaan op de Westerkerk. beeld Bram van de Biezen
Om te verduurzamen zouden kerken zonnepanelen op het dak kunnen leggen, suggereert ChristenUnie-Kamerlid Dik Faber. Zoals de Nederlands Gereformeerde Kerk in Bunschoten heeft gedaan op de Westerkerk. beeld Bram van de Biezen

Bij elke aankoop vraagt Dik-Faber zich af: „Heb ik dit écht nodig?” Natuurlijk gebruikt ze groene stroom en scheidt ze al haar afval. Vanuit de Kamer drong ze onder meer effectief het gebruik van plastic tasjes terug. „Niet dat we daarmee genoeg doen. Er is altijd ruimte voor verbetering.”

Vanwaar die gedrevenheid?

„In Romeinen 8:22 staat dat de schepping zucht en in barensnood verkeert. Dat is mij altijd erg bijgebleven. Totdat in onze gemeente een gastpredikant de vinger legde bij vers 19. Daar staat dat de schepping met reikhalzend verlangen het openbaar worden van de kinderen van God verwacht. Hij legde dit uit als een appel op christenen om zich te bekommeren om Gods schepping. Niet pas in de toekomst, maar nu al. Deze Bijbeltekst en prediking zijn veel in mijn gedachten.”

De bevrijding van de schepping van het misbruik door mensen en het herstel ervan zullen toch pas werkelijk plaatsvinden met de komst van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde? Moeten en kunnen wij daarop wel vooruitlopen?

„De gebrokenheid in de schepping zal zeker niet door mensenhanden worden verholpen. Maar daardoor moeten we ons niet laten ontmoedigen. We kunnen simpelweg niet doorgaan op de ingeslagen weg. Grondstoffen, landbouwgrond, zoet water, het wordt allemaal schaarser. En het klimaatvraagstuk schreeuwt om een oplossing. Dat is niet aards, maar gaat ten diepste om rechtvaardigheid en delen van wat God ons heeft gegeven. Om recht doen aan onze medemens, die ook mag delen in wat God geschonken heeft. En aan Gods schepping, die nu zucht en lijdt, maar die door Hem Zelf is gemaakt en die daarmee waardevol is.”

Uw fractieleider, Segers, zei eerder dat wij de samenleving niet kunnen veranderen door onze schouders er maar onder te zetten. „Als dat gebeurt, is het Gods werk.”

„Wij zijn in de eerste plaats afhankelijk van Gods genade en van Zijn zegen over ons werk. Dat is mijn voortdurend gebed. Ik vind het mooi om te zien dat God door onvolkomen mensen heen wil werken. Hij roept ons op om het goede te doen. We moeten dus wel in beweging komen en aan de slag gaan, samen en op onze eigen plek, in afhankelijkheid van onze hemelse Vader.

Mijn lijfspreuk uit Romeinen 12 is: „Word niet overwonnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.” Als Hij ons werk zegent, mogen we grote dingen verwachten.”

Wat staat ons zoal te doen?

„Gods goede harmonie die Hij in de schepping heeft gelegd, is door de zondeval deels kapotgemaakt. Ik denk dat het goed is dat we dat als christenen erkennen.

Laat ons vanuit dat besef de voortrekkers zijn om met ontzag voor Hem en wat Hij maakte verantwoord om te gaan met Zijn aarde. We zullen slimme manieren moeten bedenken om ervoor te zorgen dat we de aarde niet uitputten, zodat ook mensen elders op de wereld en volgende generaties het goede leven kunnen genieten op deze aarde. Tot de wederkomst van Christus.

Ik weet niet hoe het dan zal gaan. Staan we dan vol schuld op een leeggeplunderde aarde? Of hebben we als christenen, ondanks de gebrokenheid, naar wegen gezocht om iets van Zijn vreugde in de schepping te laten doorschijnen in deze wereld? Ik hoop het laatste.”

Hebt u daarom het initiatief ge­nomen tot GroenGelovig?

„Wij organiseren dit samen met christelijke organisaties die ook willen dat er meer gebeurt op het gebied van de zorg voor Gods schepping, juist ook door christenen. Met dit initiatief sluiten we aan bij al die christenen die op dat terrein al voor de troepen uitlopen: ondernemers, organisaties en kerken die hierin samen optrekken. Dat stemt hoopvol. Hen wil ik bij elkaar brengen, ter inspiratie en ook om anderen te enthousiasmeren.”

Lopen christenen nog te veel achter als het gaat om duurzaamheid?

„We hebben de zorg voor Gods schepping te lang aan niet-christenen overgelaten, terwijl het een Bijbelse opdracht is. Maar ik zie ook mooie voorbeelden. Zoals slager John van der Geer bij mij in Veenendaal, die op een duurzame manier zijn zaak inricht, met aandacht voor eerlijke voeding, afvalscheiding en zuinig energieverbruik. Ik ken ook christenen die hun auto volladen met voedsel dat anders wordt weggegooid, om daarmee hun naasten van dienst te zijn. Dat wil ik ondersteunen. Samen kunnen we een hoopvolle boodschap uitdragen.”

Hebt u nog meer suggesties?

„Kerken kunnen zonnepanelen op het dak leggen, predikanten kunnen duurzaamheid en rentmeesterschap een plek geven in de preek. Op school kan er aandacht voor zijn in de lessen.

Bedrijven en particulieren kunnen bijvoorbeeld duurzame energie inkopen. De overheid moet duurzame initiatieven ondersteunen en ruimte geven.

We moeten de handen ineenslaan en doen wat we kunnen. Het gaat hier immers om Gods schepping die Hij aan ons heeft toevertrouwd. Daar past geen lijdzaamheid bij.”


Groen congres voor christenen

UTRECHT. Christenen bijeenbrengen „die allemaal op hun eigen plek maar ook samen willen gaan voor ecologische gerechtigheid.” Dat is het doel van het symposium GroenGelovig, morgen in de Jacobikerk te Utrecht.

Tal van organisaties doen mee, zoals de ChristenUnie, hulporganisatie Kerk in Actie, natuurbeschermingsorganisatie A Rocha Nederland, maar ook het Leger des Heils, het Christelijk Ondernemers Netwerk en de Christelijke Hogeschool Ede.

Aartsbisschop Joris Vercammen zal er spreken over duurzaamheid in Bijbels perspectief. Verder zijn er deelsessies over thema’s als ”hoe word je een groene kerk” en over jongeren in actie voor duurzaamheid. Daarnaast presenteert het Nederlands Bijbelgenootschap er de Groene Bijbel.

Genoemde organisaties zullen er ook de Groene Belofte ondertekenen: „God heeft deze aarde prachtig gemaakt”, luidt die. „Zijn hele schepping is kostbaar. (…) Wat doet het pijn om te zien hoe Gods schepping lijdt. (…) Wat zijn we hiermee ver afgedwaald van hoe het bedoeld is. Wat is dit onrechtvaardig. God heeft al het leven een eigen plek gegeven. Wie zijn wij om dat zo kapot te maken? (…) Wij zijn als rentmeesters verantwoordelijk voor het beschermen en verzorgen van de schepping. (…) Een prachtige roeping. Deze verantwoordelijkheid nemen we serieus. We zullen concrete veranderingen brengen in ons eigen leven en in onze organisaties. Dat beloven we. Want ons geloof is groen!”

>>groengelovig.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer