Politiek

Uitkeringsgerechtigde die fout maakt krijgt tweede kans

DEN HAAG. Burgers met schulden die onbedoeld fraude plegen door verkeerde gegevens te verstrekken aan het UWV of de gemeente over hun uitkering, krijgen straks een tweede kans.

Redactie politiek
31 May 2016 15:28Gewijzigd op 16 November 2020 03:54
CU-Kamerlid Schouten beeld ANP, MARTIJN BEEKMAN
CU-Kamerlid Schouten beeld ANP, MARTIJN BEEKMAN

De Tweede Kamer nam dinsdagmiddag een amendement aan van CU-Kamerlid Schouten waardoor burgers die onjuiste gegevens hebben verstrekt omtrent bijvoorbeeld hun bijstandsuitkering toch gebruik mogen blijven maken van de schuldhulpregeling. Die biedt de mogelijkheid dat de boete die staat op het overtreden van de zogenoemde inlichtingenverplichting, geheel danwel deels wordt kwijtgescholden.

Het amendement van Schouten kreeg steun van SP, PvdA, D66 en CDA. De regeling geldt alleen indien er geen sprake is geweest „van opzet of grove schuld”. Ook mag er in het jaar waarin de boete is opgelegd niet nog een soortgelijke overtreding zijn begaan. Indien de boete wordt kwijtgescholden, geldt eveneens dat de betreffende burger binnen vijf jaar niet nogmaals een dergelijke overtreding mag begaan.

Volgens Schouten voorkomt de regeling dat mensen met schulden „buitenspel” komen te staan na één keer de inlichtingenverplichting te hebben overtreden.

Schouten: “Hiermee doen we recht aan het verschil tussen mensen die opzettelijk en herhaaldelijk fraude plegen en mensen die van goede wil zijn, hun schulden willen afbetalen, maar eenmalig een fout maken bij het opgeven van gegevens. Ik vind dat we ook hen een perspectief moeten bieden om uit de schulden te komen.”

Volgens Schouten voorkomt de regeling dat mensen met schulden „buitenspel” komen te staan na één keer de inlichtingenverplichting te hebben overtreden. „Dat brengt hen verder in de knel en lost ook voor schuldeisers niets op”, aldus het CU-Kamerlid. „Hiermee doen we recht aan het verschil tussen mensen die opzettelijk en herhaaldelijk fraude plegen en mensen die van goede wil zijn, hun schulden willen afbetalen, maar eenmalig een fout maken. Ik vind dat we ook hun een perspectief moeten bieden om uit de schulden te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer