Economie

Eindelijk succes voor Microsoft met Surface Pro 4

Microsoft, dat met Windows verreweg het grootste deel van de computer­markt in handen heeft, kon maar geen potten breken als het ging om mobiele apparaten. Met de ontwikkeling van de Surface Pro lijkt daar een kentering in gekomen. Hoe doet dit apparaat het in vergelijking met de als laptopvervanger in de markt gezette iPad Pro?

Wim van Egdom

25 May 2016 21:22Gewijzigd op 16 November 2020 03:47
De Surface Pro 4. beeld Microsoft
De Surface Pro 4. beeld Microsoft

De Surface Pro-reeks van Microsoft is een succes. Inmiddels is de Surface Pro 4 uit, en dat is een prachtig apparaat. Om te beginnen heeft de laptopvervanger van Microsoft een touchscherm met een ingebouwde voet die het scherm in alle standen kan zetten. Je vraagt je af waarom Apple dit niet bedacht heeft. Want bij de standaard van de Surface vergeleken, is die van de iPad een ramp.

Scherm

Het scherm zelf is trouwens ook een beauty. Een dikke 12 inch groot en kraakhelder. Het toetsenbord, dat je apart moet bijkopen voor bijna 150 euro, steekt wat gebruiksgemak betreft voor mij ook met kop en schouders boven het duurdere smart keyboard van de iPad Pro uit. En dat komt eigenlijk maar door één toevoeging die het toetsenbord van de Surface heeft: de touchpad. Deze in het toetsenbord ingebouwde ‘muis’ zorgt ervoor dat je de Surface echt als een laptop kunt gebruiken. En dat blijft bij de iPad, juist door het ontbreken van zo’n touchpad, toch altijd een beetje een geklungel.

Inmiddels beginnen de voor­delen van de Surface ten opzichte van andere tablets, vooral die van Apple, wat mij betreft op te raken. Zo is het scherm nogal dik en zwaar en lijkt het niet op het slanke exemplaar van de iPad. Door de handige standaard op de Surface zet je hem wel gemakkelijk neer, maar ik zie mezelf in bed nog geen boek lezen op de Surface. De eerlijkheid gebiedt trouwens te zeggen dat hetzelfde geldt voor de grote iPad Pro van bijna 13 inch. De kleinere iPad Pro heeft dit nadeel niet en is daarmee veel handzamer dan zowel z’n grote broer als de Surface Pro 4.

En dan het gebruik van het hybride Microsoftapparaat. Omdat verreweg de meeste mensen een computer gebruiken die draait op Windows, zal het werken op de Surfcae Pro 4 voor velen een feest van herkenning zijn. Alles wat een echte computer kan, kan de Surface ook. En hier komt weer een groot verschil met de tablets van Apple naar voren. Want zowel de iPhone als de iPad draait op het mobiele besturingssysteem iOS, terwijl de Mac-computers draaien op OS X. Hoewel deze twee systemen de laatste tijd steeds meer naar elkaar toe groeien, weigert Apple ze in de blender te stoppen. En dat merk je op de grote iPad, die bedoeld zou zijn als laptopvervanger. Want iOS blijft een besturingssysteem dat allereerst bedoeld is voor een mobiel appa­raat.

Daarin onderscheidt de Surface zich duidelijk van de iPad. Er zijn zelfs mensen die de Surface daarom geen laptopvervanger, maar een laptop met touchscreen noemen. En op dat touchscreen kun je, dankzij de Surface-pen en allerlei handige apps, ook nog bijzonder prettig notities maken.

Tablet

Toch is de Surface Pro 4 niet de beste tablet is die er op dit moment te koop is. Dat komt trouwens ook door het feit dat de appstore van Microsoft angstig leeg is. En dus moet je, als je de Surface als tablet gebruikt, veel in de browser ‘draaien’. Met als nadeel dat oudere websites er niet uitzien en dat nieuwere lang niet zo snel draaien als op de apps van Apple of Google.

Tot slot de prijs. De Surface Pro 4 is best duur. De voordeligste kost op 1 euro na 1000 euro. En dan heb je nog geen toetsenbordcover. Wil je een sneller apparaat, dan lopen de prijzen snel met honderden euro’s op.

Gaat Windows het door de introductie van de Surfaceserie nu ook helemaal maken op de markt van de mobiele apparaten? Daar lijkt het nog niet op. De Surface-serie is prachtig en werkt uitstekend als laptop of laptopvervanger, maar de tabletkwaliteiten zijn niet om over naar huis te schrijven. Daarbij is de Surface natuurlijk niet zo compleet als een MacBook Air. Maar die kan weer niet als tablet gebruikt worden.

De een houdt van de moeder, de ander van de dochter, zegt het spreekwoord. Zelf prefereer ik dochter Apple nog steeds boven moeder Microsoft. Maar daar mag iedereen natuurlijk anders over denken.

Overigens is Microsoft slim bezig met het ontwikkelingen van apps voor de telefoons van Apple en Google. Want de eigen Windows­ Phone is bepaald nog geen verkoopsucces. Ook dit jaar is het aandeel van de smartphones van Microsoft weer gedaald. Blijkbaar kopen klanten wel een Surface, maar geen telefoons van Microsoft. Maar door de prima Microsoft-apps voor Apple en Google hoeft dat eigenlijk ook niet.

En dus geldt voor Microsoft 
het oude spreekwoord: ”If you can’t beat them, join them”.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer