Meer elektrische auto’s tussen oudjes die steeds ouder worden
APELDOORN. De gemiddelde leeftijd van een auto is het afgelopen decennium gestegen van 8,4 naar 10,2 jaar. Ook is hun aantal fors gestegen. Daartussen rijden steeds vaker elektrische auto’s.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde zaterdagmorgen zijn Jaarmonitor Wegvoertuigen. Hieruit blijkt dat het opnieuw drukker is geworden op de weg. Althans, als je kijkt naar de hoeveelheid personenauto’s. Begin 2016 lag dit aantal voor het eerst boven de 8 miljoen, dit waren er zo’n 2 procent meer dan een jaar eerder.
Van deze auto’s is ruim de helft negen jaar of ouder, terwijl dat tien jaar geleden 37 procent was. Het aantal nieuwe auto’s daalde in deze periode (zie grafiek).
Hybride
Een steeds belangrijker deel van het Nederlandse wagenpark, nu zo’n 3 procent van het totaal, is (deels) elektrisch aangedreven. Hiervan kent 60 procent een hybridevorm: een brandstofmotor gecombineerd met een elektromotor. De grootste groei zit in de hoek van de plug-inhybrides: auto’s waarvan de accu’s met een stekker zijn op te laden. Overigens rijdt het grootste deel, 79 procent, op benzine.
Onderhoud
Gisteren meldden brancheorganisatie Bovag en RAI Vereniging dat het aantal onderhoudsmomenten voor personenauto’s vorig jaar is gestegen met 5,3 procent tot ruim 14 miljoen. Eerder was nog sprake van flinke dalingen. Veel mensen probeerden onderhoud en reparatie uit te stellen om kosten te besparen. Dit gebrekkige onderhoud leidde volgens de autobranche tot hogere uitgaven aan pechgevallen.
Bestelauto
Veel bedrijven besloten vorig jaar een bestelauto aan te schaffen, aldus het CBS. Sinds 2009 was er sprake van een dalend aantal bedrijfsauto’s, maar daar kwam in 2015 verandering in: er waren aan het einde van het jaar 1,6 procent meer bestelauto’s op de Nederlandse wegen te vinden: 828.000 exemplaren.