Economie

Bouw roept weer om vakmensen

AMSTERDAM. De werkvoorraad in de bouw ligt op het hoogste niveau sinds het begin van de crisis in 2008 en het ziet ernaar uit dat de stijging doorgaat. Er komen in de sector tot 2020 naar verwachting 70.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij, op een totaal van 400.000. Dat zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

9 May 2016 22:07Gewijzigd op 16 November 2020 03:25
Van Hoek. beeld EIB
Van Hoek. beeld EIB

Volgens Van Hoek zal de bouw er hard aan moeten trekken om de instroom van vakmensen weer op gang te krijgen, want de afgelopen jaren is het aantal leerlingen op de opleidingen door een gebrek aan leer-werkplekken „dramatisch” gedaald.

Maar er zijn toch ook nog veel werkloze bouwvakkers?

„Die zijn er nog wel maar het aanbod droogt snel op. Tijdens de crisis zijn er in de bouw zo’n 85.000 banen verloren gegaan. Een deel van die mensen heeft intussen ander werk gevonden. En van degenen die nog aan de kant staan is het grootste deel ouder dan 55 jaar. De komende tijd is er nog wel plek voor zijinstromers, maar de sector moet vooral weer aantrekkelijk worden voor jonge mensen.”

Hoe zeker is het dat de opleving in de bouw doorzet?

„De werkvoorraden stijgen al twee jaar achter elkaar. In februari was er sprake van een terugval, maar dat bleek achteraf niet meer dan een rimpeling in de vijver. In die twee jaar is de totale werkvoorraad met 50 procent toegenomen. En dat is niet alleen te danken aan het herstel van de economie. Er zijn structurele ontwikkelingen, die tot een achterstand hebben geleid, vooral in de woningbouw. Het aantal huishoudens in Nederland is de afgelopen jaren blijven toenemen, terwijl er weinig gebouwd werd. Denk ook aan de vluchtelingenstroom. Voor al die mensen moeten huizen worden gebouwd.”

Wat verwacht u voor dit jaar?

„Vorig jaar werden er 24 procent meer nieuwe woningen gebouwd. Dit jaar verwachten we weer een groei in de dubbele cijfers. Ook de utiliteitsbouw trekt flink aan. Infrastructuur blijft wat achter, vooral de wegenbouw. Dat komt doordat overheidsbudgetten kleiner zijn. Maar naar verwachting zal dit wel weer aantrekken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer