KPN witte raaf op donkerrood Damrak
AMSTERDAM (ANP). De kwartaalresultaten van telecombedrijf KPN werden vrijdag goed ontvangen op een verder zeer somber gestemd Damrak. Ook elders in Europa kleurden de koersenborden dieprood, na een stroom aan kwartaalberichten van bedrijven waarvan er veel de verwachtingen niet konden waarmaken.
In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 2,4 procent lager op 439,68 punten, en zakte de MidKap 1 procent tot 663,32 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste beursgraadmeters tot 2,8 procent lager de handel uit.
KPN onttrok zich als enige AEX-fonds aan de malaise, met een winst van 2,5 procent. De telecomaanbieder zag omzet en winst afgelopen kwartaal opnieuw dalen. Maar volgens marktkenners lijkt de bodem in het zakelijke segment bereikt en kan het bedrijf gaan profiteren van kostenbesparingen.
Gemalto was met een verlies van 5,1 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De maker van beveiligingstechnologie voor bijvoorbeeld pinpassen en identiteitskaarten kwam met een tegenvallend kwartaalbericht. ASML, ING, ArcelorMittal en Aegon leverden tussen de 3,2 en 3,8 procent in.
Bij de middelgrote fondsen verloor Fugro 1,7 procent. De bodemonderzoeker kampte afgelopen kwartaal onverminderd met problemen in de olie- en gassector. Daarom worden nog eens zeshonderd banen geschrapt. Toeleverancier aan de chipindustrie Besi (plus 6 procent) was de sterkste stijger na een tussentijds handelsbericht.
In Londen trok luchtvaartconcern IAG de aandacht, met een verlies van 4,7 procent. De moeder van onder meer British Airways liet weten dat de recente aanslagen in Brussel de omzet in het tweede kwartaal drukken. Branchegenoten Lufthansa en Air France-KLM leverden respectievelijk 5,6 en 2,7 procent in.
Beleggers waren niet gecharmeerd van de cijfers van Royal Bank of Scotland, dat 6,1 procent verloor. De Duitse bandenfabrikant Continental kwam ook met tegenvallende resultaten en moest 2,1 procent in waarde terug.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 45,63 dollar per vat. De Brentprijs zakte 1,1 procent tot 47,61 dollar per vat. De euro werd voor 1,1450 dollar verhandeld, tegen 1,1327 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.