Economie

Knokken voor de belangen van vissers

STELLENDAM. Verzekeringsman Hans Juch (50) is sinds deze week voorzitter van Vissersvereniging Zuid-West. Hij treedt aan in een tijd waarin vissers meer dan ooit moeten knokken voor hun belangen op de Noordzee.

27 April 2016 22:09Gewijzigd op 16 November 2020 03:11
Juch. beeld Vissersvereniging Zuid-West
Juch. beeld Vissersvereniging Zuid-West

”Zuid-West” behartigt de belangen van 59 visserijbedrijven uit Zuid-Holland en Zeeland. De vereniging ontstond in 2005 uit een fusie van enkele lokale organisaties. „Samen sta je sterk”, zegt Juch, en hij onderstreept dat zijn vereniging dat principe nog steeds koestert. Daarom zijn bij Zuid-West leden van beide landelijke brancheorganisaties aangesloten, zowel van de Nederlandse Vissersbond als van VisNed, de organisatie van kottervissers.

Wat hebt u met de visserij?

„Ik ben directeur en mede-eigenaar van John P. de Wit Assurantiën in Stellendam. Ons kantoor heeft veel klanten in de visserij en de visverwerkende industrie. Ook ben ik al sinds 2004 bestuurder en tegenwoordig commissaris bij het Sociaal Fonds voor de Maatschapvisserij –zeg maar het UWV van de visserij.”

Wat is de positie van de Vissers­vereniging Zuid-West vergeleken met de landelijke organisaties?

„Wij houden ons vooral met lokale kwesties bezig. Een voorbeeld is de Voordelta, een natuurgebied voor de kust van Goeree-Overflakkee. Enkele van onze leden hebben ontheffing om daar te vissen. Een ander voorbeeld is het Slijkgat, de toegang naar de haven van Stellendam. Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte zijn zeestromingen veranderd. Toen is afgesproken dat het Havenbedrijf Rotterdam het Slijkgat op diepte zal houden. Daar houden wij het aan. En verder voeden we onze landelijke belangenorganisaties in de grote dossiers van dit moment.”

Zoals?

„De aanlandplicht. Als die over een paar jaar helemaal van kracht is, dreigt er een enorm probleem te ontstaan. De sector trekt er hard aan om de verplichting werkbaar te maken. Het is een gedrocht, dat destastreus uitpakt voor de Noordzee. Al die jonge vis, die als hij overboord gaat nog een overlevingskans heeft, moeten onze vissers straks aan land brengen. En het is nog steeds onduidelijk wat daar vervolgens mee moet gebeuren, een markt is er niet voor. Een andere zorg is de bedrijfs­opvolging. De vloot is verouderd, er moet nodig geïnvesteerd worden, maar de banken staan niet in de rij. Ook na het goede jaar 2015 zijn onze jongeren onzeker over de toekomst. Door het Europese beleid kun je geen meerjarenplan maken, want vissers weten pas eind december wat ze het volgende jaar mogen vangen.”

De vissers in Zuidwest-Nederland liepen voorop met de invoering van elektrisch vissen. de pulstechniek. Dat is toch positief?

„Zeker, en we hopen dat Europa er definitief toestemming voor geeft. Bij pulsvisserij heb je minder bijvangst, minder bodemberoering en minder brandstofverbruik dan bij de traditionele boomkor. Ook de kwaliteit van de vis is beter. Al met al zit de visserij in een transitie. Daarbij hebben steeds meer partijen belangen op zee: milieu­organisaties, windparkbeheerders, kabel­leggers, energiemaatschappijen en natuurlijk de scheepvaart. Alle­maal kijken ze over de schouder van de visserman mee.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer