Politiek

Kamer wil geen omgangsrecht opa en oma

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer is niet enthousiast over het plan van het CDA om wettelijk vast te leggen dat opa’s en oma’s na een echtscheiding contact kunnen blijven houden met hun kleinkind.

25 April 2016 13:57Gewijzigd op 16 November 2020 03:07
Mona Keijzer. Foto ANP
Mona Keijzer. Foto ANP

Het CDA wil dat grootouders, indien nodig, makkelijker bij de rechter een omgangsregeling kunnen afdwingen. Bijvoorbeeld als een ouder na een vechtscheiding het contact belemmert. „Grootouders voelen zich soms zo miskend, dat zij hun kleinkinderen willen laten zien dat ze alles hebben geprobeerd om onderdeel te kunnen zijn van hun leven”, aldus CDA-Kamerlid Mona Keijzer. De band tussen grootouders en kleinkind noemt zij uniek.

PvdA, VVD, SP en D66 vinden het een sympathiek voorstel. Ze erkennen dat grootouders belangrijk kunnen zijn in het leven van hun kleinkind en weten ook hoe verdrietig het kan zijn als er geen contact is. Maar de partijen denken niet dat het in het belang van het kind is als de grootouders naar de rechter stappen om omgang af te dwingen. Een lagere drempel voor grootouders om te procederen is niet goed voor het kind. Het kan zorgen voor een loyaliteitsprobleem bij het kind, klonk het maandag tijdens het Kamerdebat over het plan.

Minister Ard van der Steur (Justitie) voelt ook niets voor een wettelijk omgangsrecht voor oma’s en opa’s die hun kleinkind willen blijven zien. Hij vindt dat het aan de ouders is om omgangsafspraken, bijvoorbeeld met opa en oma, te maken.

Keijzer vindt het jammer dat er onvoldoende steun lijkt te zijn voor haar voorstel. Zij stelt dat ze blijft werken aan voorstellen die tegemoetkomen aan de groter wordende vraag naar erkenning van de band tussen grootouders en hun kleinkinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer