Forse stijging gemeentelijke uitvaarten
UTRECHT. Het aantal uitvaarten dat door gemeenten wordt verzorgd, is vorig jaar gestegen tot 2100. Deze stijging met 300 gemeentelijke uitvaarten vormt een trendbreuk ten opzichte van de afgelopen vijf jaar.
Dat zondag uit het jaarlijkse onderzoek van de gemeentelijk-beleidsontwikkelaar Stimulansz, uitgevoerd door de Christelijke Hogeschool Ede onder 220 van de 390 gemeenten.
Van 2010 tot 2014 was het aantal gemeentelijke uitvaarten met 1800 à 1900 per jaar stabiel. Door de toename komt nu één op de zeventig uitvaarten voor rekening van de gemeenten.
De stijging van het aantal gemeentelijke begrafenissen kan worden toegeschreven aan een slechtere financiële situatie van huishoudens, toegenomen psychosociale problematiek en de sociale structuur binnen een gemeente, zo bleek uit eerder onderzoek.
Gemeenten schakelen vaker en intensiever maatschappelijke organisaties bij gemeentelijke uitvaarten in dan enkele jaren terug, aldus het huidige onderzoek. Deze organisaties, zoals kerken, ggz-instelingen en het Leger des Heils, spelen vooral een rol bij het organiseren van een afscheidsdienst of rouwplechtigheid. In sommige gevallen dragen zij ook financieel bij aan de uitvaart.
Anders dan in voorgaande jaren, waren er vorig jaar meer gemeentelijke uitvaarten bij zowel de kleine, middelgrote als de grote gemeenten. De kleine gemeenten spanden als groep met een stijging van 20 procent de kroon. Amsterdam had met 441 gevallen ruim 40 procent meer gemeentelijke uitvaarten dan in 2014.