Politiek

Zondagswet niet vaak toegepast

DEN HAAG. Van alle Nederlandse gemeenten past 45 procent de Zondagswet nooit toe. Nog eens 42 procent past deze wet wel toe, maar alleen om ontheffingen te verlenen voor festiviteiten of geluidsoverlast. Toch is een derde van de burgemeesters tegen het schrappen van die wet.

Redactie politiek
20 April 2016 14:05Gewijzigd op 16 November 2020 03:01
Sint Janskerk in Gouda. beeld RD, Anton Dommerholt.
Sint Janskerk in Gouda. beeld RD, Anton Dommerholt.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de feitelijke werking van de Zondagswet door het bureau Necker van Naem, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en afgerond in september 2015. Het rapport is door het ministerie als bijlage gevoegd bij het wetsvoorstel dat de intrekking van de Zondagswet regelt. Maatschappelijke organisaties, kerken en individuele burgers kunnen in een zogeheten internetconsultatie tot 1 juni reageren.

Een van de conclusies van het rapport van Necker van Naem is dat 45 procent van alle gemeenten geen gebruikmaakt van de bepalingen uit de Zondagswet. Zij verlenen nooit ontheffingen en zien ook geen aanleiding om de verbodsbepalingen te handhaven.

Van alle gemeenten past 42 procent de Zondagswet wel toe maar alleen door het verlenen van ontheffingen. Jaarlijks verlenen burgemeesters gemiddeld 1609 ontheffingen. In meer dan de helft van deze gevallen verleent een burgemeester ontheffing voor „geluidsoverlast die op meer dan 200 meter afstand hoorbaar is.” In 5 procent van de in dit verband aangevraagde ontheffingen, wordt deze niet verleend.

Voor „openbare vermakelijkheden op zondag voor 13.00 uur” worden jaarlijks zo’n 765 ontheffingen verleend. Van de aanvragen op dit terrein wordt slechts 2 procent afgewezen.

Van alle gemeenten maakt 87 procent geen gebruik van de verbodsbepalingen in de Zondagswet, zoals het verbod om op zondag voor 13.00 uur optochten of bijeenkomsten op openbare plaatsen te houden.

Van de gemeenten doet 13 procent dat wel. Jaarlijks wordt er in totaal ongeveer 51 keer gebruik gemaakt van de verbodsbepalingen. Gemeenten nemen dan, op grond van de Zondagswet, bijvoorbeeld maatregelen tegen geluidsoverlast door autoverkeer in de nabijheid van een kerk. In vijf gemeenten is in de periode 2011 tot 2014 ingegrepen bij optochten of bijeenkomsten op openbare plaatsen op zondag voor 13.00 uur.

Geen enkele gemeenteraad maakt gebruik van de bevoegdheid om in de algemene plaatselijke verordening (APV) openbare vermakelijkheden op zondag ná 13.00 uur te verbieden.

Op grond van de Zondagswet hebben 32 gemeenteraden nadere bepalingen in de algemene plaatselijke verordening (APV) opgenomen. Zij merken bijvoorbeeld ook de training voorafgaand aan een motorcrosswedstrijd aan als openbare vermakelijkheid.

Van de burgemeesters is 39 procent het ermee eens dat het goed is als de Zondagswet wordt ingetrokken. Zij menen dat zij de Zondagswet niet nodig hebben om de openbare rust op zondag op een voor alle bevolkingsgroepen bevredigende manier te waarborgen.

De 31 procent van de burgemeesters die niet wil dat de Zondagswet wordt ingetrokken, vindt de wet nuttig als een stok achter de deur, waardoor zij het gesprek over de zondagsrust tussen bevolkingsgroepen gemakkelijker kunnen voeren en leiden.

www.internetconsultatie.nl/intrekkingzondagswet/reageren

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer