Wet principieel onverzekerden afgezwakt
Ouders die uit principe geen zorgverzekering hebben afgesloten raken toch geen deel van hun zorgspaarrekening kwijt wanneer een kind uit hun gezin op zijn 18e besluit zich te gaan verzekeren.
Op aandringen van de SGP besloot de Tweede Kamer dinsdag de regels af te zwakken.
Gemoedsbezwaarde gezinnen betalen in plaats van een zorgpremie een premievervangende bijdrage die naar een speciale zorgspaarrekening gaat. Het betreft een spaarrekening voor het hele huishouden waaruit de zorgkosten van elk gezinslid kunnen worden betaald.
Momenteel worden behalve de ouders ook hun minderjarige kinderen als gemoedsbezwaarden tegen verzekeringen geregistreerd. Besluit een kind zich op zijn 18e te gaan verzekeren, dan betekent dit volgens de wet dat een evenredig deel van de spaarrekening naar het zorgverzekeringsfonds moet worden overgemaakt. In sommige gevallen is dat een forse aanslag op de gezinsrekening.
Dinsdag gaf een Kamermeerderheid gehoor aan het SGP-pleidooi voor een billijker regeling. In een nieuwe wet die gisteren werd aangenomen is vastgelegd dat er alleen een evenredig deel van de spaarrekening dient overgemaakt te worden als de 18-jarige eerst besluit zich te laten registreren als gemoedsbezwaarde en zich daarna alsnog verzekert. Vormt hij op dat moment nog een huishouden met zijn ouders, dan wordt hun spaarrekening afgeroomd. Bij een eigen huishouden met een eigen spaarrekening zijn er voor de ouders geen consequenties meer.
Besluit een kind van een gemoedsbezwaard gezin zich op zijn 18e te gaan verzekeren, dan laat de overheid de zorgspaarrekening van het gezin ongemoeid.