Binnenland

Antilliaans kabinet gevallen

Het Antilliaanse kabinet is in de nacht van zondag op maandag gevallen. De Nationale Volkspartij (PNP) van Ersilia de Lannooy zegde haar steun aan de coalitie op. Hiermee verliest de coalitie drie van de dertien zetels en daarmee de meerderheid in de 22 zetels tellende Staten (het parlement).

ANP
5 April 2004 06:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:06

De PNP wil niet langer samenwerken met de Frente Obrero Liberashon (FOL) van Anthony Godett, aldus De Lannooy. Aanleiding voor de breuk is de positie van FOL-minister van Justitie, Ben Komproe. Vier van de zes coalitiepartners eisten sinds vorige week zijn aftreden omdat hij verscheidene blunders had begaan en had gelogen tegen zijn coalitiegenoten.

De partijen zullen nu waarschijnlijk eerst gaan onderzoeken of het mogelijk is een regering te vormen zonder FOL, dat met vijf zetels de grootste partij is. Een andere mogelijkheid is het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. De FOL is daar niet bang voor, zo maakte FOL-leider Godett eerder al duidelijk.

Hoewel de FOL zaterdag besliste dat Komproe binnen drie werkdagen zijn ontslag moest indienen bij de gouverneur, was dit voor de PNP toch onvoldoende. De partij moest dit besluit via de media vernemen en is hierover niet te spreken.

FOL had de partij officieel op de hoogte moeten stellen, zei PNP-leidster De Lannooy. De partijleden zeggen genoeg te hebben van de vertragingstechnieken van de FOL en zien niet in waarom Komproe nog drie dagen de tijd zou moeten krijgen.

De overige coalitiegenoten waren zondag nog bereid om Komproe tot maandagochtend (plaatselijke tijd) de kans te geven zijn ontslag in te dienen. Jopie Abraham van de Democratische Partij Bonaire (PDB) bijvoorbeeld was bereid tot een laatste deadline. Maar hij zei begrip te hebben voor het besluit van de PNP. „Deze klucht heeft lang genoeg geduurd”, aldus Abraham.

De coalitiepartners van FOL eisten al sinds vorige week het vertrek van Komproe. Zij verwijten hem dat hij loog over de voorkeursbehandeling die hij gaf aan Nelson Monte. Deze wegens oplichting veroordeelde adviseur van de FOL verbleef nog maandenlang op de eerste klas afdeling van een ziekenhuis, terwijl hij al in december ontslagen was en naar de gevangenis overgebracht had moeten worden.

Komproe kwam de afgelopen tijd al vaker negatief in het nieuws. Hij dreigde half januari de Antilliaanse procureur-generaal te ontslaan, nadat deze buiten zijn medeweten had geluncht met de Nederlandse ministers De Graaf en Donner. In december verbood hij het Nederlandse Recherche Samenwerkings Team (RST) zich nog langer te bemoeien met fraude-onderzoeken. Dit had te maken met het feit dat zijn broer Hedwig Komproe in een van die zaken verdachte is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer