Kerk & religie

Da Costa Fonds zet in op steun Nederlandse ondernemers

EDE. Ondernemers koppelen aan bestaande en nieuwe projecten in Israël. Dat was woensdag in Ede de inzet van het Isaac da Costa Fonds (DCF) tijdens zijn eerste ondernemersbijeenkomst. De 45 aanwezige ondernemers hoefden niet naar projecten te zoeken, die zijn er genoeg.

Gerrit van Dijk
7 April 2016 08:18Gewijzigd op 16 November 2020 02:41
Het Da Costa Fonds belegde woensdag in Ede haar eerste ondernemersbijeenkokmst. beeld Gerrit van Dijk
Het Da Costa Fonds belegde woensdag in Ede haar eerste ondernemersbijeenkokmst. beeld Gerrit van Dijk

Het Isaac da Costa Fonds is een interkerkelijke organisatie die Messiasbelijdende Joden in Israël materieel en geestelijk ondersteunt. Sinds 1999 onderhoudt het fonds contacten met de Joods-christelijke gemeente Genade en Waarheid, waarvan David Zadok voorganger is.

Jurg van der Vlies, vrijwilliger bij het Da Costa Fonds en werkzaam bij de Rabobank, gaf een overzicht van de projecten en probeerde de ondernemers er warm voor te krijgen. Maar, zo benadrukte hij, het fonds heeft niet als doel nieuwe zakelijke ondernemingen op te zetten in Israël. „We maken liever gebruik van bestaande bedrijven.” Het DCF hoopt dat de Nederlandse ondernemers hun ervaringen inzetten voor de projecten in Israël.

Een van de voorbeelden van zo’n project is de bouw van het gemeenschapscentrum Genade en Waarheid in het dorp Kanot. De Joods-christelijke gemeente komt hier elke sabbat bijeen, maar het gebouw is tevens te gebruiken voor conferenties.

Stukgelezen

Een ander project van het Da Costa Fonds is de medefinanciering van uitgeverij HaGefen. Deze uitgeverij publiceert gereformeerde lectuur in het moderne Hebreeuws, zoals het boek ”Gebedsgestalten” van ds. F. Bakker. Van der Vlies noemde gisteren ook het Russisch Magazine dat door HaGefen drie keer per jaar in een oplage van 10.000 exemplaren wordt uitgegeven. „Het wordt door Russische Joden in Israël, Oekraïne en Rusland letterlijk en figuurlijk stukgelezen, omdat het van hand tot hand gaat.”

In zijn overzicht van projecten wees Van der Vlies op het verspreiden van pakketten onder Joods-christelijke soldaten in het Israëlische leger tijdens het Poerimfeest. Veel Messiasbelijdende soldaten in het Israëlische leger voelen zich in hun drie jaar durende diensttijd eenzaam. „Uit bedankmails blijkt hoe goed de Poerimpakketten worden ontvangen”, aldus Van der Vlies.

Tijdens de ondernemersbijeenkomst werd een nieuw project van DCF gepresenteerd. In een Israëlische plaats is een inloophuis gestart dat als een soort café functioneert waar koffie, thee en koek verkrijgbaar zijn. Het DCF hoopt dat het inloophuis een ontmoetingsplaats kan zijn waar geloofsgesprekken worden gevoerd.

Verbazingwekkend

Ds. David Zadok, voorganger van de kerkelijke gemeente Genade en Waarheid, vertelde in zijn toespraak over „verbazingwekkende openheid voor het getuigenis van Messiasbelijdende Joden in Israël.” Hij noemde het een wonder dat het Hebreeuws, dat 2000 jaar een dode taal was, een „wederopstanding beleefde in het moderne Hebreeuws. Joden uit alle delen van de wereld kunnen nu in Israël door deze taal kennisnemen van de boeken die door HaGefen worden uitgeven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer