„Panama mag geen zondebok worden”
PANAMA-STAD (ANP/DPA) - Panama mag niet als zondebok worden gebruikt en is beslist geen belastingparadijs. Dit heeft een minister en naaste medewerker van president Juan Carlos Varela Rodríguez, Alvaro Alemán, dinsdag beklemtoond in een reactie op de publicatie van de ‘Panama Papers’. Die tonen naar het zich laat aanzien tot in detail wat het Panamese financieel en juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co. heeft uitgevoerd bij het helpen oprichten van offshorefirma’s voor talrijke klanten.
Alemán ziet het besluit van Parijs om Panama weer als belastingparadijs te boekstaven als een belediging. Ook de uitlatingen van de voorzitter van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), José Angel Gurría, zijn „onverantwoordelijk en respectloos”. Gurría klaagde dinsdag in Berlijn dat Panama een van de laatste grote weigeraars is als het gaat om het verstrekken van informatie over zwart geld.
De Panamese regering heeft dinsdag gesuggereerd dat de affaire helemaal geen Panama Papers zou moeten heten, maar Mossack Fonseca Papers omdat de problemen daar zijn. Die onderneming heeft aangekondigd alles in het werk te stellen de schuldigen, die de informatie over klanten hebben ontfutseld aan de firma, op te sporen en te vervolgen. „Een aanval van hackers is een zware misdaad”, beklemtoonde Ramón Fonseca, medeoprichter van het adviesbureau.
Een aantal Panamezen klaagt dat het land ten onrechte verdacht wordt gemaakt als de grote spelbreker in de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking. Ze vragen zich af waarom de speurders naar zwart geld en bijvoorbeeld Gurría van de OESO niets zeggen over de nieuwe Amerikaanse belastingparadijzen, met name Nevada, Wyoming en Zuid-Dakota.